سازمان جهانی صحت در روز جهانی بیماری سرطان خواهان اقدامات بیشتر در برابر سرطان پستان شده است. سرطان پستان یکی از شایع ترین و اصلی ترین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در میان زنان است.
سالانه بیش از ۲.۳ میلیون زن مبتلا به بیماری سرطان پستان تشخیص داده میشوند و نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر در اثر ابتلا به این بیماری جان میبازند. میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پستان در کشورهای کم در آمد و درآمد متوسط بیشتر است.
به گفتهٔ سازمان جهانی صحت، زنانی که در کشورهای فقیرتر به سرطان پستان مبتلا میشوند، بیشتر با خطر مرگ ناشی از این بیماری مواجه اند.
بنته میکلسن، رییس بخش بیماریهای غیرواگیر سازمان جهانی صحت، در این مورد گفت: " احتمال زنده ماندن سرطان سینه در بسیاری از کشورهای با درآمد کم و متوسط ۵۰ درصد یا کمتر از آن است."
خانم میکلسن گفت کسانی که میتوانند بهترین مراقبتها را در کشورهای با درآمد بالا دریافت کنند، میزان زنده ماندن این افراد بیش از ۹۰ در صد است.
به گفتهٔ این مقام سازمان جهانی صحت، بسیاری مردم در کشورهای فقیر ناچار میشوند تا ملکیتهای خود را به فروش برسانند و هزینهٔ تداوی این بیماری کنند.
او خاطر نشان میکند که زنان همواره به خاطر ننگ اجتماعی ناشی از سرطان پستان، در اغلب حالات از انجام تشخیص به موقع این بیماری اجتناب میکنند.
میکلسن افزود: "زنی که در در برابر نابرابریهای نژادی و قومی قرار میگیرد، مراقبتهای با کیفیت پایینتری دریافت میکند و مجبور به ترک درمان میشود."
آمار سازمان جهانی صحت نشان میدهد که بیش از ۲۰ کشور با درآمد بالا از سال ۱۹۹۰ میلادی به اینسو، میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پستان را موفقانه کاهش داده اند.
بر اساس این آمار، دوام زندگی برای زنان به مدت پنج سال در این کشورهای امریکای شمالی و اروپا ۹۵ درصد می باشد، در حالی که این رقم به ترتیب در هند ۶۶ درصد و در افریقای جنوبی ۴۰ درصد می باشد.
میکلسن می افزاید که اگر نابرابری ها میان کشور های با درآمد بالا و کشورهای فقیر کاهش یابد، در دو دههٔ آینده امکان نجات حدود ۲.۵ میلیون نفر مصاب به سرطان پستان می باشد.
به گفتهٔ متخصصین سرطان، اگر سرطان پستان به موقع تشخیص و تداوی منظم نشود، این بیماری مهلک به زودی جان افراد مصابشونده را می گیرد.
خطر ابتلا به سرطان پستان با پیشرفت سن، زیاد میشود. بر اساس آمار انجمن سرطان ایالات متحده، ۸۲ درصد سرطان پستان در زنان بالاتر از سن ۵۰ سال تشخیص میشود و با پیشرفت سن این رقم نیز افزایش مییابد.
تشخیص به موقع و فوری و معاینات منظم پستان به ویژه مموگرام (اکسری پستان) و التراساوند، رکن اساسی نجات زنان از شر این بیماری کشنده خوانده شده است.
داکتران سفارش میکنند که تمام زنان بالاتر از سن ۵۰ سال باید هر دو سال معاینات مموگرام یا ایکسری پستان را انجام دهند. زنان جوانتر از ۵۰ سال به ویژه کسانی که نظر به سوابق صحی، تاریخچۀ خانوادگی و دیگر عوامل در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، باید از سن ۴۰ سالگی این معاینات را هر سال یا کم از کم هر دو سال انجام دهند.
علاوه بر آن، مطالعات نشان داده است که خوردن غذای سالم نه تنها خطر ابتلا به سرطان پستان بلکه شمار دیگر از سرطانها، ابتلا به بیماری شکر، امراض قلب و رگها و سکتۀ مغزی را نیز کاهش میدهد.