چین به روز چهارشنبه ۲۹ مارچ (نهم حمل) تعهد کرد که اگر رییس جمهور تایوان در جریان سفراش به ایالات متحده با رییس مجلس نمایندگان امریکا ملاقات کند، بیجنگ در واکنش به آن دست به کار خواهد شد.
سای اینگ وین، رییس جمهور تایوان روز چهارشنبه کشورش را به قصد ایالات متحده ترک کرد و قرار است سپس به گواتیمالا و برازیل مسافرت کند. هدف این سفر خانم سای، تقویت روابط دپلوماتیک با متحدین کشورش است.
بر اساس گزارشها، قرار است رییس جمهور تایوان در ایالت کالیفورنیا با کیون مککارتی، رییس مجلس نمایندگان کانگرس امریکا، ملاقات کند.
چین تایوان را بخشی از قلمرو خود میداند و تعهد کرده است که روزی دوباره آنرا با خاک خود ملحق خواهد کرد.
بیجنگ هشدار داده گفته است که "قطعاً مخالف" هر گونه ملاقات میان رییس جمهور تایوان و رییس مجلس نمایندگان ایالات متحده است و اگر این ملاقات صورت گیرد، برای مبارزه با آن "اقدامات قاطع" را اتخاذ خواهد کرد.
ژو فینگلیان، سخنگوی ادارهٔ امور تایوان گفت که ملاقات سای با مککارتی یک اقدام تحریک آمیز دیگر خواهد بود که اصول چین واحد را نقض کرده و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی چین را زیر سوال برده و صلح و ثبات را در سراسر تایوان تعضیف خواهد کرد.
در پاسخ به این اظهارات، ایالات متحده گفت که چین نباید از سفر خانم سای به ایالات متحده منحیث بهانهای برای فعالیتهای پرخاشگرانه در اطراف تنگهٔ تایوان استفاده کند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید به خبرنگاران گفت که هیچ دلیلی برای واکنش شدید وجود ندارد.
او افزود که این سفر در مطابقت با روابط دیرینهٔ امریکا با تایوان و پالیسی امریکا برای چین واحد قرار دارد؛ پالیسی که تغییر نخواهد کرد.
رییس جمهور تایوان به خبرنگاران گفت که فشارهای خارجی مانع عزم کشورش برای جهانی شدن نخواهد شد.
او افزود: "ما آرام و مطمین استیم. ما تسلیم نخواهیم شد و تحریک نخواهیم کرد."
در سالهای اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف رو به وخامت نهاده است. مناقشه تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیتها در چین، به ویژه مسلمانان اویغور در شین ژیانگ، وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ، موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در آبهای جنوب چین که چندین کشور منطقه بر آن ادعای مالکیت دارند، از عوامل عمده تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان شده است.