بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسراییل، روز سهشنبه ۲۹ آگست (هفتم سنبله) با انتشار ویدیویی به زبان عبری و پیامی به زبان عربی در رسانه اجتماعی ایکس از دولت شاهی عربستان سعودی به دلیل اجازه دادن به نشست اضطراری طیارهٔ غیرنظامی اسراییل در میدان هوایی جده قدردانی کرد.
بر اساس گزارش رسانههای اسراییلی، ١٢٨ مسافر اسراییلی در این پرواز از مجمعالجزایر سیسیل به سوی تل ابیب در حرکت بودند که طیارهٔ حامل شان روز دوشنبه به دلیل نقص فنی مجبور به نشست اضطراری در میدان هوایی بندر جده شد.
تمامی مسافران مورد استقبال قرار گرفتند و اجازه یک شب اقامت در جده دریافت کردند.
نتانیاهو در پست که در صفحهٔ رسمی ایکس خود به زبان عربی نوشته، گفت: ''من از برخورد گرم مقامات سعودی با مسافران اسراییلی که پروازشان دچار مشکل فنی بود و مجبور به نشست اضطراری در جده شد، بسیار قدردانی میکنم. خوشحالم که همه سالم به خانه برگشتند. من به حسن همجواری ارزش زیاد قایل استم."
در همین حال، وزارت خارجه اسراییل روز سهشنبه اعلام کرد که مسافران اسراییلی توسط یک پرواز چارتر به کشورشان بازگردانده شدهاند.
اسراییل و عربستان سعودی روابط دپلوماتیک رسمی ندارند، اما به دلیل وجه مشترک شان—دشمنی با ایران که رقیب دو کشور در منطقه به حساب می رود— گفته میشود که با هم روابط مخفیانۀ امنیتی دارند. اعتقاد بر این است که دولت سلطنتی عربستان سعودی از جمله معدود کشورهای عربی است که ایجاد روابط با اسراییل را زیر بررسی دارد.
پس از امضای "توافقات ابراهیم" روابط اسراییل با کشورهای اسلامی به ویژه کشورهای عربی در حال گسترش است.
در ماه سپتمبر سال ۲۰۲۰ میلادی، امارات متحدهٔ عرب و بحرین در قصر سفید "توافقات ابراهیم" را با اسراییل امضا کردند. سپس سودان و مراکش در چارچوب این سند به ابتکار دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحدۀ امریکا، روابط خود را با اسراییل عادی کردند.
عربستان سعودی نیز برای پیوستن با این توافق تمایل نشان داد، اما گفته است که فقط در صورتی روابطاش را با اسراییل عادی خواهد ساخت که این کشور با فلسطینیها صلح کند.
ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، از مدتها پیش حامی فلسطینیها بوده است. شاه سلمان تمایل دارد تا فلسطین در کرانه غربی، نوار غزه و شرق بیتالمقدس حکومت مستقلی را تشکیل بدهد. اسراییل هر سه منطقه را در سال ۱۹۶۷ میلادی تصرف کرد، با آنهم در سال ۲۰۰۵ میلادی نیروها و شهرک نشینان خود را از غزه خارج کرد.
ریاض از سالها به این سو روابط دپلوماتیک کامل با اسراییل را به راه حل دو کشور مستقل- اسراییل و فلسطین- مشروط دانسته است تا منازعه میان اسراییل و فلسطین که از چندین دهه به این سو ادامه داشته است، پایان یابد. اسراییل و فلسطینیها برای بیش از یک دهه مذاکرات اساسی با هم انجام نداده اند.
اما در سالهای اخیر نشانههایی از تغییر طرز دید میان اسراییل و فلسطینیها مشاهده شده است. در عین حال، عربستان سعودی در ماه جولای سال ۲۰۲۲ نیز اجازه داده است تا پروازهای اسراییل از طریق حریم هوایی آن کشور به کشورهای خلیج صورت بگیرد.
بر اساس گزارش ها، بنیامین نتانیاهو، صدراعظم پیشین اسراییل، در سال ۲۰۲۰ میلادی به عربستان سعودی پرواز کرد و با محمد بن سلمان، ولیعهد آن کشور، ملاقات کرد، اما مقامات دو کشور این موضوع را تایید نکرده اند.
گروه