دیدبان شفافیت افغانستان و نهاد موسوم به (VoxMapp) بر اساس نتایج یک سروی مشترک گفته اند که حکومت افغانستان باید برای مبارزه موثر با کووید۱۹ وضعیت مراکز صحی را بیدرنگ بهبود ببخشد.
این سروی که از ۷۰۰ مرکز صحی دولتی و خصوصی در ۶۰ ولسوالی ولایتهای بلخ، هرات، جوزجان، کابل، کندهار، کاپیسا، لغمان، کنر، ننگرهار، پکتیا، پروان، پنجشیر و سمنگان صورت گرفته، نشان میدهد که مریضان احتمالی کووید۱۹ در دروازههای مراکز صحی بیشتر اوقات شناسایی و جدا نمیشوند.
دیدبان شفافیت تاکید کرده است که پیروینکردن از شیوههای مناسب شناسایی و تجرید بیماران کروناویروس، کارمندان صحی را در معرض خطر جدی این بیماری قرار میدهد.
بر بنیاد این سروی، ماسک و مایع ضدعفونی در اکثر این مراکز صحی استفاده میشود؛ اما استفاده از وسایل محافظتی چشم – برای جلوگیری از انتقال ویروس – نادر است.
یافتههای این سروی نشان میدهد که دواهای ضد تب، در تمام مراکز درمانی موجود است؛ اما کمبود اکسیجن، در ولایتهای شمال کابل محسوس بوده است. همچنین ادویه بی حس و بی هوش کننده در ولایات شمال کابل به ندرت یافت میشوند.
سید اکرام افضلی، رییس اجرایی دیدبان شفافیت گفت که بر اساس این سروی وزارت صحت عامۀ افغانستان سیستم دقیق، جامع و به موقع جمعآوری معلومات را ندارد تا بتواند متناسب با گسترش کروناویروس در سراسر این کشور اقدام کند.
آقای افضلی هشدار داد: "دولت افغانستان باید با اولویتبندی مناطق آسیبپذیر، خطرات را کاهش داده و برای مبارزه با موج دوم احتمالی این ویروس آماده شود".
دیدبان شفافیت سفارش کرده است که وزارت صحت باید از اعمال صد در صدی شیوههای شناسایی و تجرید بیماران کووید۱۹ در تمامی مراکز صحی اطمینان یابد تا جلو گسترش این ویروس گرفته شود.
ایجاد و دخیلکردن شهروندان، شوراهای صحی، نهادهای مدنی برای نظارت از آمادگی، پیشرفت و توزیع تجهیزات طبی در ولایتها بر اساس نفوس از دیگر سفارشهای این نهاد است.
اما حکومت افغانستان میگوید که اکنون در این کشور منحنی کروناویروس شکسته و وضعیت رو به بهبود است.
وزارت صحت عامه میگوید که برای موج دوم کروناویروس آمادگی گرفته شده و روند انتقال حدود ۵۶۰ دستگاه کوچک تنفس مصنوعی را به ولایات و ولسوالیها آغاز کرده است.
همچنان این وزارت میگوید که پس از کاهش واقعات مثبت کروناویروس در هرات، یک شفاخانه ۳۰۰ بستر را در آن ولایت بسته و در نظر دارد که رقم داکتران و کارمندان صحی شفاخانه افغان – جاپان را در کابل نیز از ۵۰۰ نفر به نصف کاهش دهد.
وزارت صحت عامه تایید میکند که بر اساس توافق با بانک جهانی، امور درمانی کروناویروس را در سراسر افغانستان برای مبارزۀ متناسب به موسسات غیردولتی واگذار کند.