ایران ادعا کرده است که ایالات متحدۀ امریکا با فروش اسلحه به "دهشت افگنان خطرناک" در شرق میانه، در صدد ترویج "ایران ستیزی" در منطقه است.
دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا در جریان سفرش به ریاض پایتخت عربستان سعودی معاملۀ فروش تسلیحات به ارزش ۱۱۰ میلیارد دالر را با ملک سلمان پادشاه سعودی امضا کرد.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران، یک روز پس از پایان سفر آقای ترمپ به ریاض گفت که رئیس جمهور امریکا با ادعاهای تکراری و بی بنیاد در مورد ایران، تلاش کرد با ترویج "ایران ستیزی" کشورهای منطقه را به خریداری تسلیحات بیشتر ترغیب کند.
درست یک روز پس از انتخاب مجدد حسن روحانی به صفت رئیس جمهور ایران، آقای ترمپ روز یکشنبه در نشستی به اشتراک بیش از ۵۰ رهبر کشورهای اسلامی در ریاض، ایران را به ترویج خشونتهای فرقه ای و دهشت در منطقه متهم کرد و خواستار ایجاد صف واحد و متحد در مبارزه بر ضد دهشت افگنان و افراطگرایان شد.
عربستان سعودی و ایران برای اعمال نفوذ در شرق میانه در رقابت شدید با هم قرار دارند و هر دو کشور طرفهای مخالف سیاسی و گروههای متخاصم مسلح را در سوریه، لبنان، عراق و یمن تمویل و حمایت میکنند.
مقامهای سعودی ایران را به فراهم آوری حمایت مالی و تسلیحاتی به گروههایی متهم میکند که به گفتۀ آنان با عربستان دشمنی دارند، اما ایران همواره این اتهامات را رد کرده است.
سخنگوی وزارت خارجۀ ایران گفت که واشنگتن با سیاستهای خصمانۀ خود، دهشت افگنان را در منطقه قوت میبخشد و به گفتۀ وی باید امریکا از فروش اسلحه به "دهشت افگنان خطرناک" پرهیز کند.
آقای قاسمی گفت که ایالات متحده و متحدان آن باید بدانند که ایران یک کشور "دموکرات، با ثبات و نیرومند" است که به گفتۀ وی طرفدار "صلح، همسایه داری خوب و ایجاد جهان عاری از خشونت و افراطگرایی" می باشد.
واشنگتن و تهران در حالی بار دیگر بر هم تاخت و تاز لفظی کردند که حسن روحانی رئیس جمهور ایران در انتخابات روز جمعه در آن کشور با غلبه بر رقیب محافظه کار خود برای چهار سال دیگر به این کرسی ابقا شد.
آقای روحانی با وعدۀ کشیدن ایران از انزوا و برقراری ارتباط بیشتر این کشور با جهان و نیز سهل ساختن و برداشتن محدودیت های اجتماعی و سیاسی در داخل، برندۀ انتخابات شد.
حکومت آقای روحانی در تابستان سال گذشته به توافق تاریخی هستهای با ایالات متحده و پنج قدرت دیگر جهان دست یافت که بر اساس آن، در ازای محدود شدن برنامۀ اتمی ایران، اکثر تحریمهای فلج کنندۀ غرب بر آن کشور برداشته شد.
کشورهای عرب حاشیۀ خلیج از این معامله پشتیبانی کردند، اما در عین حال هراس دارند که لغو تحریمها سبب رمق گرفتن ایران خواهد شد و باردیگر آن کشور را وا خواهد داشت تا سیاست بی ثبات سازی شرق میانه را پیگیری کند.
گزارش: خبرگزاری رویترز