مسوولان دولتی افغانستان میگویند که پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی کابل و آلوده شدن این آبها به انواع باکتریها و مواد کیمیایی، نگرانی نسبت به شیوع بیماریهای گوناگون را بوجود آورده است.
بر اساس تحقیقات ابتدایی وزارت انرژی و آب افغانستان، حدود ۲۰ درصد آبهای زیرزمینی کابل آلوده به باکتریها است و بین ۳۰ تا ۴۰ درصد آن نیز از غلظت بیشتر از حد عادی برخوردار است. این ارقام بر اثر نمونه برداری و آزمایش آبهای ۵۶ حلقه چاه آب آشامیدنی خانهها از نقاط مختلف کابل به دست آمده است.
جمالالدین شکوری، سرپرست ریاست آبهای زیرزمینی وزارت انرژی و آب افغانستان به صدای امریکا گفت که آنها هنگام آزمایش آبها، ۳۶ مورد جداگانه، به شمول مسایل کیمایی، باکتری، و فزیکی را در نظر میگیرند.
چرا آلودگی آبهای زیرزمینی؟
مسوولان وزارت انرژی و آب و اداره ملی حفاظت محیط زیست افغانستان میگویند که توسعه بیرویه شهر کابل و نبود سیستم معیاری کانالکشی از عوامل عمده آلوده شدن آبهای سحطی و آبهای زیرزمینی کابل است.
انجینیر نیک محمد، رییس نظارت و تفتیش محیط زیستی اداره ملی حفاظت محیط زیست افغانستان به صدای امریکا گفت که این مسایل باعث شده است که فاضلاب خانههای رهایشی، ساختمانهای تجاری و شرکتهای بزرگ، به درستی مدیریت نشود و با آب آشامیدنی مخلوط شوند.
او گفت که علاوه بر این، آبهایی که از جویهایی کنار سرکها در کابل جریان دارد نیز به چاههای آب آشامیدنی که در نزدیک آن قرار دارد نفوذ کرده و آبها را آلوده میکند.
آقای شکوری میگوید که یکی از عوامل دیگر آلوده بودن آبهای زیرزمینی کابل، حفرچاههای فاضلاب جذبی (غیرسپتیک) از سوی شهروندان در خانههای شان است.
تجمع زبالهها در نقاط مختلف شهر کابل و عدم مدیریت آن نیز از دیگر عوامل آلوده کننده آبهای زیرزمینی کابل دانسته میشود.
چه باید شود؟
مسوولان میگویند که برای جلوگیری از آلوده شدن آبهای زیرزمینی کابل، سیستم کانالکشی شهری باید معیاری شده و سیستم آبرسانی شهری ایجاد شود.
انجینیر نیک محمد میگوید برای جلوگیری از آلوده شدن آبهای زیرزمینی نیاز است تا حفر چاه فاضلاب غیرسپتیک و جذبی ممنوع قرار داده شود.
اما آقای شکوری، رییس هایدروجیولوژی وزارت انرژی و آب افغانستان میگوید که ممنوع شدن حفر چاه فاضلاب غیرسپتیک و استفاده از فلتر برای تصفیه آب، راهکارهای است که در کوتاه مدت میتواند مشکل عدم دسترسی به آب آشامیدنی پاک را برطرف کند.