جو بایدن در حالی به حیث ۴۶مین رییس جمهور ایالات متحده حلف وفاداری یاد کرد که رویدادهای سالهای اخیر در این کشور چون کشته شدن امریکاییهای افریقاییتبار توسط پولیس، اعتراضات گسترده در واکنش به این کشتارها، سیاستهای سختگیرانۀ مهاجرت و حمله بر ساختمان کانگرس، ایالات متحده را دچار اختلافات عمیق حزبی و نژادی کرده است.
بسیاری افغانهای مقیم ایالات متحده به این باور اند که جو بایدن در دوران ریاست جمهوریاش برای دور کردن این اختلافات تلاش خواهد کرد.
ویدا امیر، عضو هیات مدیره بنیاد افغان-امریکایی میگوید که نیاز شدید به رسیدگی به مسایل حاد داخلی امریکا، ممکن سبب شود موضوع افغانستان در اجندای کاری، حد اقل روزهای نخست آغاز کار، رییس جمهور بایدن نباشد.
جو بایدن در نخستین روز کاری خود، ممنوعیت بر ورود و مهاجرت شهروندان برخی کشورهای مسلمان به امریکا را که در سال ۲۰۱۷ در زمان ریاست جمهوری دونالد ترمپ وضع شده بود، لغو کرد؛ اقدامیکه ممکن بر مهاجرت افغانها به امریکا نیز تاثیر گذار باشد.
شریفه عباسی، وکیل مدافع حقوق مهاجرین میگوید: "بسیاری پالیسیهای مهاجرت را که آقای بایدن پیشنهاد کرده، ممکن تاثیر مستقیم بر امریکاییهای افغان تبار نداشته باشد، اما در کل بر نظام مهاجرت تاثیر گذار است. محدودیتهایی که توسط حکومت ترمپ بر مهاجرت وضع شده بود، سبب تاخیر طی مراحل تقاضای پناهندگی افغانها در امریکا و یا درخواست مهاجرت آنان به این کشور شده بود که با رویکار آمدن حکومت بایدن، این محدودیتها تا حدی رفع خواهد شد."
جو بایدن در ماه فبروری سال گذشته در جریان مبارزات انتخاباتی اش در مصاحبهای با شبکه خبری سی بی اس گفته بود که اگر با به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان، حقوق زنان افغان پایمال شود، او هیچ مسوولیتی در این مورد نخواهد داشت.
او گفته بود: "مسوولیت من به حیث رییس جمهور حفاظت از منافع ملی مان خواهد بود، نه اینکه حیات زنان و مردان کشورمان را به خاطر حل همه مشکلات جهان از طریق استفاده از زور، به خطر بیاندازم."
اما ریحانه شیر دل، داکتر در ایالت ویرجینیا میگوید که حکومت جدید امریکا برای پایان دادن جنگ در افغانستان مسوولیت دارد.
او میگوید: "امیدواریم بایدن و حکومتاش اشتباهات گذشته امریکا در افغانستان را جبران کند. امیدواریم بایدن افغانستان را در تامین امنیت و به پا ایستاد کردن دوبارۀ این کشور کمک کند."
در همین حال انتونی بلینکن، وزیر خارجه جدید ایالات متحده هفته گذشته در جلسه استماعیه برای تایید نامزدی اش در مجلس سنای این کشور گفت که حکومت آقای بایدن توافقنامه صلح امریکا با طالبان را با دقت بررسی خواهد کرد تا بداند طالبان در این توافقنامه چه تعهداتی داده اند.
آقای بلینکن همچنین افزود که به نظر وی، هیچ توافقنامهٔ صلح بدون حفظ دستاورد های ۲۰ سال اخیر برای زنان افغان، پایدار نخواهد بود.