لینک های دسترسی

Breaking News

افت بی‌پیشینهٔ ارزش افغانی؛ طالبان: برای ثبات افغانی تلاش می‌کنیم 


ارزش افغانی امروز ۱۳ دسمبر (۲۲ قوس) برای نخستن بار به پایین حد آن در مقابل دالر امریکایی کاهش یافت و یک دالر امریکایی در بازار‌های افغانستان با ۱۲۵ افغانی تبادله می‌شد.

در همین حال، مقامات حکومت طالبان گفته اند که برای ثبات پول افغانی تلاش‌ها را آغاز کرده اند.

بر اساس اعلامیهٔ رسمی طالبان، مولوی عبدالسلام حنفی، مشاور امور اقتصادی رییس الوزاری طالبان به یک کمیسیون اقتصادی دستور داده است که برای ثبات افغانی و جلوگیری از قاچاق دالر در هماهنگی با سایر نهادهای اقتصادی اقدامات فوری روی دست گرفته شود. اما در خصوص این اقدامات جزییاتی ارایه نشده است.

پیش از این حکومت طالبان گفته بود که این بی ثباتی افغانی موقتی است و به زودی این مشکل رفع خواهد شد.

این در حالی است که اقتصاد افغانستان در پرتگاه سقوط قرار داشته و میلیون‌ها نفر در این کشور با تهدید گرسنگی مواجه اند.

با توقف یکبارگی کمک‌های خارجی، بر اساس معلومات ملل متحد، اقتصاد افغانستان ممکن در جریان یک سال ۲۰ درصد رکود نشان بدهد.

در گذشته نیز از قاچاق دالر به بیرون از افغانستان گزارش شده بود، اما مسوولان سرای شهزاده، بزرگترین بازار تبادلۀ اسعار در کابل، می‌گویند که دالر از بازار ناپدید شده است.

افت ارزش پول افغانی در مقابل دالر تاثیر مستقیم بر نرخ مواد غذایی و دیگر کالاهای مصرفی دارد و سبب شده است که نرخ مواد اولیه در بازارها بلند برود و مردم عام را بیشتر با مشکلات مواجه سازد.

این در حالی است که طالبان بر رهایی میلیاردها دالر دارایی‌های افغانستان که بانک‌های بین المللی منجمد شده است، تاکید دارند. مقامات امریکایی گفته اند که در مورد رهایی این پول، طرحی وجود ندارد.

با آنهم دو روز پیش، وزارت مالیهٔ ایالات متحده مجوز فرستادن حواله‌‌های شخصی به افغانستان را صادر کرد،‌ تا افغان‌ها بتوانند با خانواده‌های شان در افغانستان کمک کنند.

محمد طاهر قیومی، عضو شورای رهبری سرای شهزاده گفت که مخالفت‌‌های سیاسی با حکومت طالبان نباید سبب رنج مردم عام شود.

بانک جهانی روز جمعه ۱۰ دسمبر (۱۹ قوس ) اعلام کرد که تمویل کنندگان صندوق بازسازی افغانستان توافق کردند که ۲۸۰ میلیون دالر از پول‌های منجمد شده به برنامهٔ جهانی غذا و صندوق وجهی ملل متحد برای اطفال برای فراهم‌آوری برنامه‌های غذایی و صحی در افغانستان انتقال ‌یابد.

بانک جهانی در بیانیه‌ای گفته است که ۱۸۰ میلیون دالر این پول به برنامهٔ جهانی غذا برای تامین خدمات غذایی و ۱۰۰ میلیون دالر آن به صندوق وجهی ملل متحد برای اطفال (یونیسف) برای ارایه خدمات صحی ضروری انتقال خواهد شد.

واکنش ملل متحد

مارتین گریفیتس، مسوول کمک‌‌های بشری ملل متحد می‌گوید که افغانستان پیش از اخیر سال جاری برای جلوگیری از سقوط بیشتر اقتصاد این کشور، به کمک‌های مالی با ثبات و انعطاف‌پذیر نیاز دارد.

او افزود که در ملاقات هفتهٔ آینده‌اش در واشنتگن، بر ایالات متحده فشار خواهد آورد تا در این خصوص کمک کند.

این مقام ملل متحد گفت: "ما فکر می‌کردیم که مشکلات زمستان را تنها با کمک‌های بشری حل خواهیم کرد، اکنون می‌دانیم که این کمک‌ها کافی نیست".

در جریان دو دههٔ گذشته، اقتصاد افغانستان بیشتر بر کمک‌‌های خارجی متکی بود و در حدود ۷۵ درصد بودجهٔ حکومت پیشین را نیز جامعهٔ بین المللی پرداخت می‌کرد.

ملل متحد هشدار داده است که در حدود ۲۳ میلیون نفر که ۵۵ درصد جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهد با سطح مفرط گرسنگی و در حدود نه میلیون دیگر با خطر قحطی مواجه است.

XS
SM
MD
LG