لینک های دسترسی

Breaking News

سه زن افغان مدال حقوق بشر بنیاد لنتوس را گرفتند


بنیاد حقوق بشر و عدالت لنتوس به سه زن افغان - فوزیه امینی، قاضى محكمه مبارزه با خشونت علیه زنان در افغانستان، رویا محبوب كارآفرين و اولين مدير اجرایی زن در بخش تكنالوژى در افغانستان و خالده پوپل كپتان پیشین تيم ملى فوتبال دختران افغانستان - مدال حقوق بشر سال ۲۰۲۱ را اعطا کرد.

مراسم اعطای این جوایز روز سه شنبه ۱۷ می (۲۷ ثور) با حضور شماری از اعضای برحال و پیشین کانگرس ایالات متحده، فعالان حقوق بشر و زنان، شمارى از نهادهای امدادرسان به افغان‌ها به ویژه نهادهایی که در روند تخلیۀ نظامی دست اندرکار بودند، در کتابخانۀ کانگرس امریکا برگزار شده بود.

بنياد لنتوس از هر یک از این زنان به خاطر تلاش خستگی ناپذیر شان در راستای دفاع از حقوق زنان با روش‌های منحصر به فرد خود در حوزه های حقوقی، تجارت و فناوری و ورزش قدردانی کرد.

كترينا لنتوس، رییس بنياد لنتوس در این مراسم گفت: "هر يك از اين زنان چه در عرصۀ قضايى يا كارآفرينى، تكنالوژى و ورزش به عنوان پيشرو قدم برداشته اند و ما با اهداى اين مدال به اين زنان خارق العاده به دنبال نشان دادن ظرفيت زنان در تصوير بزرگتر بوده ايم و اين ظرفيت با توجه به وضعيت زنان در افغانستان به تراژيدى زندگى زنان افغان تاكيد می‌كند."

فوزيه امينى، رييس پیشین بخش مبارزه با خشونت علیه زنان در محکمۀ عالی افغانستان در جریان سخنرانی در این مراسم در مورد "وضعیت اسفناك" قضات زن در افغانستان که در خفا به سر می‌برند، صحبت کرد.

خانم امینی گفت: "قضات زن افغان از ترس و هراس می‌لرزند. زنان حتا مجبور به ترك خانه‌هايشان شدند و شمارى هم جان باختند. يقيناً پلان های دراز مدت و كوتاه مدت براى بهتر شدن وضعیت‌ شان در داخل و خارج كشور روى دست دارم."

كارآفرينى و استقلال مالى زنان از ديگر موضوعات الهام بخش براى اعطاى مدال حقوق بشر به اين زنان بود که جایزۀ آن به رویا محبوب، نخستین مدیر عامل زن در بخش تکنالوژی در افغانستان داده شد.

خانم محبوب به انسداد دروازه‌های مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران افغان اشاره کرد و گفت که این وضعیت سبب عقبگرد اقتصادى و اجتماعى زنان شده و به گفتۀ وی اتصال زنان افغان با جهان را شکننده خواهد کرد.

طالبان در آغاز سال تعلیمی مانع گشایش مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران شدند؛ اقدامی که با واکنش گستردۀ بین‌المللی روبرو شده است.

خالده پوپل، کپتان پیشین تیم ملی فوتبال زنان افغانستان که از دیگر دریافت کنندگان این مدال بود، از جامعۀ جهانی خواست تا بر طالبان فشار وارد کند.

خانم پوپل گفت: "متاسفانه جامعه جهانى تقريباً زنان افغان را فراموش كرده و خواست من اين است كه در قسمت گشايش مكاتب، حق كار و اعطاى حقوق انسانى به زنان، جامعه جهانى به طالبان فشار بيشتر وارد كند."

در حاکمیت قبلی طالبان، از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، زنان از حق کار و آموزش محروم شده بودند و بدون محرم شرعی حق بیرون شدن از خانه را نداشتند. در بیش از نه ماه گذشته که طالبان دوباره بر افغانستان حاکم شده اند، این گروه بار دیگر محدودیت‌هایی را بر زنان به ویژه در زمینه آموزش، کار و مشارکت اجتماعی- سیاسی وضع کرده است.

افزون بر وضع محدودیت بر آموزش، زنان و دختران افغان حق مسافرت بدون همراه شرعی مرد را ندارند، روزهای درسی در دانشگاه‌ها بین دانش‌جویان پسر و دختر تقسیم شده و به تازگی نیز رهبر طالبان دستوری را در مورد اجباری ساختن حجاب زنان صادر کرده است.

XS
SM
MD
LG