وزارت مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان از پاکستان میخواهد تا موضوع مهاجرین را سیاسی نسازد و از این پدیده به حیث فشار سیاسی استفاده نکند.
حفیظ الله میاخیل مشاور مطبوعاتی وزارت مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان به صدای امریکا گفت پاکستان باید به تعهدات خویش، پابند باشد.
حدود پانزده روز قبل نشست سه جانبهای میان افغانستان، پاکستان و اداره مهاجرین ملل متحد در اسلام آباد برگزار گردید و در نتیجهای آن، تفاهمنامۀ سه جانبه میان افغانستان، پاکستان و ادارۀ مهاجرین ملل متحد، به امضا رسید. بربنیاد این تفاهمنامه عودت مهاجرین به افغانستان باید داوطلبانه باشد و مهاجرین اغفان نباید از سوی دولت پاکستان، مورد آزار و اذیت قرار گیرند.
آقای میاخیل در مورد خواست وزارت مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان از پاکستان، به صدای امریکا گفت "افغانهای که زندانی اند و بازداشت شده اند در رهایی آنان با دولت افغانستان همکاری کنند و از اخراج اجباری افغانها جلوگیری کنند. بربنیاد تفاهمنامههای که با دولت پاکستان داریم باید عودت مهاجرین، داوطلبانه باشد نه اجباری، و خواست ما اینست که مطابق به همین تفاهمنامه ها از مهاجرت به حیث یک پدیدۀ سیاسی استفاده نکنند."
پس از چندین حملات انفجاری پیهم در پاکستان در دوهفتهی اخیر، بربنیاد گزارشها، حکومت پاکستان به دستگیری، اخراج اجباری و آزار و اذیت افغانهای مهاجر در آنکشور پرداخت.
همین اکنون تعدادی زیادی از افغانهای مهاجر در آنکشور در بند، بسر میبرند.
نفیسه عظیمی رئیس کمیسیون حقوق بشر ولسی جرگهای افغانستان به صدای امریکا گفت عملکرد پاکستان در برابر مهاجرین افغان در مخالفت با تمامی موازین بینالمللی و بشردوستانه است.
خانم عظیمی در ادامه از ملل متحد خواست "در این قسمت باید ملل متحد توجه جدی کند، چون تمام موازین بینالمللی را اینها زیرپا ساخته اند و باید برخلاف آنان موضع جدی داشته باشد. باید ملل متحد پاکستان را زیرفشار گیرد تا از این عملکرد خود معذرتخواهی کند و تحت پیگیرد بینالمللی قرار گیرد. چرا که تمام میثاقهای حقوق بشری را زیرپا گذاشته و بالای مهاجرین منحیث یک ابزار و وسیله، فشار میآورند."
در همین حال اما دولت پاکستان این مسایل را رد میکند. اخترمنیر سخنگوی سفارت پاکستان مقیم کابل در صحبت با صدای امریکا گفت آنان فقط افراد مشکوک را بازداشت میکنند.
آقای منیر به صدای امریکا گفت "عملیات در تمام کشور جریان دارد. ما در برابر کسانی که مشکوک و یا تروریست باشند عملیات انجام میدهیم. اینگونه نیست که ما کسانی را که دارای اسناد قانونی اند، آزار و اذیت کنیم، این یک پروپاگند از سوی رسانهها است. هر کسی، چه افغان باشد چه پاکستانی، اگر مورد شک قرار گیرد ما وی را بازداشت میکنیم."
همین اکنون ۳.۱ میلیون افغان با اسناد قانونی و ششصد هزار افغان بدون اسناد قانونی، در پاکستان اقامت دارند.
همواره از برخورد نامناسب دولت پاکستان و ایران با مهاجرین افغان، در آنکشورها صحبت شده است و دولت افغانستان از این ناحیه از کشورهای همجوار خویش، شاکی بوده است.
در سال گذشتۀ میلادی بیش از یک میلیون افغان از پاکستان و ایران به کشور عودت کردند. در همین حال پیشبینی دولت افغانستان اینست که در سال ۲۰۱۷ میلادی نیز بیش از یک میلیون افغان از این کشورها، به افغانستان عودت کنند.