یک مقام ارشد عراقی روز شنبه ۲۳ اپریل ( سوم ثور) گفت که پس از یک ماه تعلیق مذاکرات میان ایران و عربستان سعودی، دو رقیب منطقهای، مقامهای تهران و ریاض مذاکراتشان را در بغداد، پایتخت عراق، از سر گرفتند.
یک مقام عراق که نخواست هویتاش فاش شود، گفت که این مذاکرات میان این دو کشور روز پنجشنبه گذشته از سرگرفته شد، اما در مورد جزییات ارایه نکرد.
خبرگزاری دولتی نور نیوز این نشست را که با حضور داشت مقامات ارشد "شورای عالی امنیت ملی ایران و رییس سازمان استخبارت عربستان سعودی" صورت گرفت، تایید کرد.
ایران که اکثریت مردم آن شیعه مذهب اند و عربستان سعودی که اکثریت آنها سنیها اند ، هر دو از جناحهای رقیب جنگ در منطقه حمایت میکنند، از جمله از شورشیان حوثیها در یمن که از حمایت تهران برخوردار اند و عربستان سعودی به رهبری ایتلاف نظامی از حکومت فعلی یمن پشتیبانی مینماید.
پس از آنکه عربستان سعودی شیخ نمر باقر النمر، روحانی سرشناس شیعه را، در سال ۲۰۱۶ اعدام کرد، معترضان ایرانی بر نمایندگیهای دپلوماتیک عربستان سعودی در ایران حمله کردند. عربستان سعودی از آن به بعد روابط خود را با ایران قطع کرد.
این پنجمین دور نشست میان ایران و عربستان سعودی در عراق می باشد که طی یک سال گذشته برگزار میگردد. هدف از این گفتگوها احیای روابط مجدد میان تهران و ریاض است.
بر اساس گزارش خبرگزاری نور نیوز، قرار است یک نشست مشترک میان وزرای خارجه این دو کشور در آینده نزدیک برگزار شود. نور نیوز همچنین گزارش داده است که نشست اخیر مقامهای دو کشور "در فضای مثبت" برگزار شد و روزنهٔ امیداواریها برای احیای مجدد روابط دو جانبه میان تهران و ریاض به وجود آمده است.
به اساس گزارش رسانههای ایرانی، در ماه مارچ سال روان میلادی، پس از آنکه عربستان سعودی در یک رویداد کمپیشینه در تاریخ معاصر این کشور، ٨١ زندانی از جمله هفت یمنی و یک سوری را به اتهام تروریزم و سایر جرایم مانند داشتن "باورهای انحرافی" اعدام کرد ، تهران شرکت خود را در مذاکرات با عربستان سعودی، به تعلیق در آورد. شماری از شورشیان حوثی یمن نیز در میان اعدام شدگان قرار داشتند، شورشیانی که از حمایت تهران برخوردار اند.
وزارت داخلهٔ عربستان در بیانیهای گفته بود: "این افراد که مجموعاً ۸۱ نفر هستند، به جرایم مختلف از جمله قتل مردان، زنان و کودکان بیگناه محکوم شدهاند. " و جنایاتی ارتکاب یافته توسط این افراد همچنین شامل بیعت با سازمانهای تروریستی خارجی مانند داعش (دولت اسلامی) ، القاعده و حوثیها است."
ولی در اوایل ماه مارچ، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، گفت که ایران و عربستان سعودی همسایههای دیرینه اند و بهتر است هردو کشور جهت بیرون رفت از معضلات به دنبال راههای همزیستی باشند.
اظهارات آقای سلمان از سوی حسین امیر عبداللهیان ، وزیرخارجه ایران، مورد استقبال قرار گرفت. امیر اللهیان میگوید که این دوکشور همسایه در برخی از موارد و مسایل منطقهای دید گاه و عملکردهای متفاوتی دارند، ولی تاکید کرد که مدیریت این اختلاف از سوی دو کشور می تواند منافع دو ملت را تامین کند.