لینک های دسترسی

Breaking News

عفو بین‌الملل: جامعه جهانی در مذاکره با طالبان حق آموزش دختران را خط سرخ قرار دهد


سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید که حق آموزش یک حق اساسی بشری است که طالبان موظف به رعایت آن استند و باید این موضوع خط سرخ در مذاکرات با طالبان باشد.

این سازمان روز چهارشنبه ۱۵ جون (۲۵ جوزا) گفته است که سیاست‌های کنونی طالبان در قبال آموزش دختران و زنان، تبعیض‌آمیز، ناعادلانه و ناقض قوانین بین‌المللی است.

عفو بین‌الملل گفته است: "ما از جامعه بین‌المللی می‌خواهیم که حقوق دختران برای تحصیل را در مذاکرات با مقامات طالبان خط سرخ قرار دهد. طالبان باید بدون تاخیر بیشتر به دختران در هر سنی اجازه دهند که به مکتب بروند."

به گفتهٔ این سازمان، با وجود دادخواهی‌های ملی و بین‌المللی، طالبان به نادیده گرفتن حقوق دسترسی دختران و زنان به آموزش ادامه داده اند.

از سوی دیگر سازمان دیدبان حقوق افغانستان، حدود ده ماه حاکمیت طالبان را بر افغانستان، روزهای تاریک این کشور - در زمینهٔ آموزش دختران - توصیف کرده است.

این نهاد گفته است که در این مدت، مکاتب بالاتر از صنف ششم در افغانستان به روی دختران بسته است، دختران هنوز اجازه حضور در صنف‌های درسی را ندارند. به باور این نهاد طالبان حقوق بشر و زنان را در افغانستان ممنوع کرده اند.

در واکنش، ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان این انتقادات را رد کرده و گفته است که حقوق بشری مردم افغانستان اکنون در مقایسه به سال گذشته بهتر تامین شده است. آقای مجاهد در پاسخ به صدای امریکا گفت که حکومت طالبان به شمول قوۀ قضاییۀ این گروه در زمینۀ تامین حقوق بشری مردم اقدام جدی می‌کند.

در همین حال، حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان گفته است که عالمان دینی در ولایت‌های مختلف به تکرار خواستار بازگشایی مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم شده اند. آقای کرزی از حکومت طالبان خواسته است که به خواست مردم و علمای دینی احترام بگذارد و مکاتب دختران را باز کند.

رییس جمهور پیشین افغانستان در یک رشته تویت‌ها گفته است که "یگانه راه رهایی کشور از نیاز خارجی، دانش و آموزش است".

پس از مسلط شدن دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، این گروه دروازه‌های مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دانش‌آموزان دختر بست و حکومت این گروه برخلاف تعهدات‌اش به تاریخ سوم حمل، روز نخست سال تعلیمی جدید، اعلام کرد که مکاتب دختران برای مدت نامعلوم مسدود باقی خواهد ماند.

اما برخی از منابع طالبان به صدای امریکا گفته اند که یک کمیتۀ هشت نفری به ریاست قاضی‌القضات (رییس ستره محکمه) طالبان در مورد بازگشایی مکاتب دختران نظر مثبت داشته، اما به گفتۀ این منابع، این کمیته نظر خود را به رهبر طالبان به قندهار فرستاده است تا او در این زمینه تصمیم نهایی را اتخاذ کند.

این در حالی است که جامعهٔ بین المللی به کرات از حکومت طالبان خواسته است تا مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بازگشایی کنند. اما مقامات طالبان گفته اند که این مکاتب تا زمان مساعد شدن "زمینه مناسب" برای دختران مسدود باقی خواهند ماند.

کشورهای جهان تاکنون از به رسمیت شناختن رسمی طالبان به دلیل نگرانی از رفتار آنان با دختران و زنان و اتهامات نقض حقوق بشر علیه نظامیان و مقامات دولت پیشین افغانستان، امتناع ورزیده اند.

گروه طالبان در حاکمیت قبلی خود از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، زنان را به طور گسترده از حق کار و تحصیل محروم کرده بود.

XS
SM
MD
LG