برای نخستینبار یک فابریکۀ خصوصی در کابل برای تصفیۀ دود مرکز گرمی بلندمنزلها، فلتر میسازد.
به گفتۀ مسوولان این فابریکه، با نصب این فلترها ۹۰ درصد دود ذغال سنگ این مرکز گرمیها تصفیه میشود.
مصطفی حسنی، صاحب این فابریکه به صدای امریکا گفت: "هدف عمدۀ ما این است که در بخش کاهش آلودگی هوا فعالیت مثبت کنیم. این کار ما تولید داخلی را زیاد میکند و همچنان برای برخی افراد زمینه کار فراهم میشود."
آقای حسنی افزود که برای یک ساختمان ده منزله، نصب یک فلتر متوسط حدود ۲۵۰۰ دالر هزینه دارد.
به گفتۀ حسنی، این فلترها به ابتکار انجنیران افغان در داخل افغانستان طراحی و تولید میشود.
ادارۀ حفاظت از محیط زیست افغانستان از هر اقدام مثبت برای کاهش آلودگی هوا استقبال میکند، اما مسوولان این اداره به این نظر اند که این ابتکارها راهکاریهای قبولشدۀ قانونی ندارند.
کاظم همایون، رییس حفاظت از محیط زیست کابل در این مورد به صدای امریکا گفت: "تا اکنون ما در بخش ساخت این گونه فلترها یک راهکار قبولشدۀ قانونی نداریم، ولی هر چیزی که برای کاهش آلودگی هوا کمک کند، ما میستاییم."
آقای همایون افزود که هیات ادارۀ حفاظت از محیط زیست برای بهبود کیفیت به این شرکت برخی سفارشها را ارایه کرده است.
آب و هوای شهر کابل به دلیل تراکم نفوس به ویژه در فصل زمستان که شمار زیاد باشندگان برای گرم کردن منازل شان از ذغال سنگ استفاده میکنند به شدت آلوده میشود.
به گفتۀ وزارت صحت عامه افغانستان، آلودگی هوا منجر به افزایش شمار مبتلایان به بیماریهای تنفسی در شهر کابل شده، طوری که در سال ۲۰۲۰ میلادی این گونه بیماریها بیش از ۵۰۰۰ نفر را به کام مرگ فرستاده است.
کارشناسان صحی هشدار میدهند که اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد، گراف بیماریهای مرتبط با تنفس هوای آلوده و مرگ و میر ناشی از آن به گونۀ تکاندهنده افزایش خواهد یافت.