محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان، امروز اول می (۱۱ ثور) در پیام عیدی که در صفحهٔ فیسبوکاش نشر شد، یک بار دیگر گفت که تنها راه نجات افغانستان اجماع ملی است و هشدار داد که انحصار قدرت وضعیت را در آن کشور وخیمتر میکند.
رییس جمهور پیشین افغانستان در این پیام صوتی که به گونۀ زنده از صفحۀ فیسبوک وی نشر شد، تلویحاً خطاب به طالبان گفت که باید از تاریخ بیاموزند و از زور کار نگیرند.
آقای غنی گفت: "وضعیت کنونی بدبختانه مملو از خطرات است. ما باید به تاریخ چند صد سال گذشته و به ویژه تاریخ ۴۴ سال گذشته [نظر افگنده] و به یک نتیجهٔ اساسی برسیم و آن این است که گرفتن قدرت آسان است اما انحصار قدرت پایدار نیست. شما نمیتوانید به زور افغانها را قانع کنید و نیاز است تا ما، تمام افغانها روی اجماع ملی صحبت کنیم."
محمد اشرف غنی افزود که قدرت در دین اسلام و در عرف ملی افغانها "وسیلهٔ خدمت است نه وسیلهٔ بربادی و بی عزتی."
این در حالی است که جامعهٔ جهانی همواره از گروه طالبان خواسته است که اگر در پی رسمیت جهانی است باید در این کشور حکومت همهشمول ایجاد کند.
رییس جمهور پیشین افغانستان در جریان سخنرانی سال نو خورشیدی نیز بر ایجاد اجماع ملی و راه اندازی "گفتمان ملی" تاکید کرده بود، اما حکومت طالبان به این پیشنهاد وقعی نگذاشت.
آقای غنی با ابراز تسلیت به خانوادههای قربانیان حملات اخیر در افغانستان بدون اینکه نامی از کدام گروه ببرد گفت که آنان باید دست از حملات انتحاری و انفجاری بردارند: "آموزش مردم در مکاتب انفجار و انتحار سبب خواهد شد تا آنان دوباره در مقابل استادان شان (شما) استعمال شوند. راه بیرون رفت انفجارات و حملات نیست."
رییس جمهور پیشین افغانستان گفت که اگر یک بار دروازهٔ انتحار و انفجار باز شد، جلوگیری از آن دشوار خواهد بود.
این در حالی است که در حملات اخیر در افغانستان دهها نفر کشته و صدها نفر زخمی شده اند، حملاتی که مسوولیت اکثر آن را شاخهٔ خراسان داعش بر عهده گرفته است.
آقای غنی در این پیام عیدی به آموزش دختران نیز اشاره کرده گفت که افغانستان در این خصوص پیشگام بوده است و این کشور باید مانند گذشته با آموزش فرزندان خویش، سهم خود را در جهان ایفا کند و "غلام و بردهٔ دیگران" نشوند. او گفت: " آیا میخواهیم مزدور دیگران باشیم یا با آنان رقابت کنیم. رقابت با لاف زدن نمیشود."
گروه طالبان بر عکس تعهدات قبلی شان، در سال روان تعلیمی مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران را در افغانستان "تا امر ثانی" مسدود نگهداشته اند، اقدامی که با واکنش گسترده در سطح ملی و بینالمللی روبرو شده است.
رییس جمهور پیشین افغانستان افزود که فضای نومیدی در افغانستان ایجاد شده و بعضی از اطلاعات نشان میدهد که ۵۰ در صد افغانها میخواهند کشور شان را ترک کنند. اما او از مردم خواست تا ناامید نشوند. او گفت که امکانات زیادی برای آموزش کودکان و جوانان مساعد است و باید به آموزش دسترسی پیدا کنند.