پارلمان آسترالیا روز پنجشنبه ۲۸ نومبر (هشتم قوس) لایحهای را تصویب کرد که براساس آن کودکان زیر سن ۱۶ سال از حضور در رسانههای اجتماعی منع میشوند.
این لایحه شرکتهای بزرگ فناوری از جمله فیسبوک، انستاگرام و تیکتاک را مجبور میسازد تا از ورود افراد زیر ۱۶ سال به این رسانهها جلوگیری کنند.
براساس این لایحه، روش های آزمایشی آن در ماه جنوری سال آینده راه اندازی شده و یک سال بعد این لاحیه به شکل قانون به طور کل نافذ خواهد شد.
رسانههای اجتماعی که نتوانند این قانون را به درستی تطبیق کنند به مبلغ ۴۹.۵ میلیون دالر آسترالیایی که معادل ۳۲ میلیون دالر امریکایی میشود، جریمه خواهند شد.
انتونی البانیز، صدر اعظم آسترالیا، در اوایل ماه جاری تعهد کرد که آن شرکتهای فنآوری را سرکوب خواهد کرد که در حفاظت از کاربران نوجوان ناکام مانده اند.
البنانیز به خبرنگاران گفت: "این اقدام به خاطر مادران و پدران اتخاذ میشود. رسانههای اجتماعی به کودکان آسیب واقعی میرساند و من آنرا پایان میبخشم."
البانیز گفت که این "غولهای فناوری و سکوهای رسانههای اجتماعی" است که مسوولیت دارند تا اطمینان حاصل کنند که کاربران شان سن و سال مناسب دارند نه اینکه والدین در مورد مصوونیت کودکان شان در دنیای مجازی نگران باشند.
شماری از کشورها پیش از این تعهد کرده بودند که استفاده از رسانههای اجتماعی توسط کودکان را از طریق قانونگذاری مهار میکنند، اما سیاست آسترالیا سختگیرترین سیاست در این راستا خوانده شده است.
واکنشها به این تصمیم استرالیا
سخنگوی شرکت میتا -که مالک فیسبوک، انستاگرام و وتساپ است- در بیانیهای گفت که "بطور طبیعی، ما به قوانین تصویب شده توسط پارلمان آسترالیا احترام میگذاریم. اما، ما در مورد روندی شتاب زدهٔ قانون گذاری که در بررسی شواهد و اینکه این فناوریها از قبل برای محتوای مناسب برای سن کدام کارها را انجام داده و شنیدن صدای جوانان ناکام مانده است، نگران استیم."
میتا گفته است که باید مشورتهای مثمر در مورد تمام مقررات این لایحه صورت گیرد تا یک نتیجهٔ تخنیکی قابل اجرا که بار سنگینی را بر دوش والدین و نوجوانان تحمیل نکند، بدست آید.
این شرکت بزرگ فناوری از حکومت آسترالیا خواسته است که اطمینان حاصل کند که این قانون به شکل یکسان بر تمام اپلیکیشنهای اجتماعی اعمال میشود.
سونیتا بوس، مدیر مسوول گروه صنعت دیجیتلی آسترالیا، ضمن انتقاد از این لایحه گفت: "ما لایحه را داریم اما رهنمودی از حکومت آسترالیا در مورد به کاربرد روش های درست که مطابق به این قانون باشد، نداریم."
سارا هانسن-یانگ، سناتور حزب سبز آسترالیا این لایحه را بیهوده خوانده و گفت: " این هیچ مفادی ندارد و حتی برای ۱۲ ماه دیگر اتفاق نمی افتد. این همچنان واضح است که افرادی که عناصر مشخص این لایحه را تهیه و برای تصویب آن تلاش کرده اند، در حقیقت نمیدانند که جوانان چگونه از انترنت استفاده میکنند."
لیوناردو پوگلیسی، مجری ارشد شبکه خبری ۶ نیوز آسترالیا که ۱۶ سال سن دارد، گفت: "من فکر میکنم که این ممنوعیت واقعاً خلاقیت را خفه خواهد کرد. نه تنها در آسترالیا بلکه جوانان در سراسر جهان از سنین ۱۳، ۱۴و ۱۵ قادر به اکتشاف علاقههای خود از طریق رسانههای اجتماعی بوده و شاید به یک شکلی از آن یک مسلک برای خود بسازند."
کمیسیون حقوق بشر آسترالیا این قانون را مداخله در حقوق اطفال و جوانان خوانده و گفته است که در مورد آن ملاحظات جدی دارد.
این کمیسیون افزوده است: "استدلالهای موافق و مخالف علیه معرفی ممنوعیت رسانههای اجتماعی برای افراد زیر ۱۶ سال وجود دارد. در حالیکه ممنوعیت ممکن است در محافظت از اطفال و جوانان از آسیب های آنلاین کمک کند، اما حقوق مهم بشری را محدود خواهد کرد."
اما سارا هندرسن، سناتور حزب لیبرال با دفاع از این لایحه گفت: "ما میدانیم که نگرانی و شواهد گسترده در مورد تاثیر شدید صحت روانی رسانههای اجتماعی بالای اطفال وجود دارد. ما از زمان ظهور رسانههای اجتماعی، مخصوصاً برای دختران، شاهد گرایشهای بسیار ناراحت کننده جهانی در صحت روانی جوانان بوده ایم."
بحث تاثیرات سو استفاده از رسانه های اجتماعی بر کودکان، در اکثر کشور های جهان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است ولی تا حال هیچ کشوری، قانونی را برای محدود سازی دسترسی کودکان به این کشور ها، وضع نکرده اند.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری رویترز استفاده شده است.
گروه