شماری از زنان تجارت پیشه در ولایت بامیان که می گویند که آنان با سرمایه اندک به کار آغاز کردند، اما حالا توانسته اند آن را رشد داده و برای چندین زن دیگر نیز زمینه کار فراهم کنند
بیشتر این زنان در بخشهای تولید لبنیات، صنایع دستی، خیاطی، دکانداری و فعالیتهای زراعتی مصروف کار میباشند.
خماری کاظمی، یکی از این زنان تجارت پیشۀ است که حدود ۳ سال قبل با مبلغ ۳۰ هزار افغانی سرمایه گذاری شخصی به فعالیتهای تجارتی کوچک آغاز کرده است.
خانم کاظمی که حدود ۳۰ سال سن دارد، میگوید که کارش را با ایجاد یک کوپراتیف زراعتی مخصوص زنان آغاز کرده بود و حالا این کوپراتیف دهها عضو دارد که سرمایۀ هر خانم به ۶۰ تا ۳۰۰ هزار افغانی میرسد.
صدها خانم بامیانی، در سالهای اخیر در بخشهای مختلف زراعتی، تولید صنایع دستی، خیاطی، دکانداری و تولید لبنیات، به کمک برخی نهادها مصروف فعالیتهای تجارتی کوچک شده اند.
زنان تجارت پیشه، بیشتر در مرکز بامیان، ولسوالیهای یکاولنگ و پنجاب این ولایت، فعالیت دارند.
در عین حال، مؤسسۀ 'صلح و برابری' نیز به منظور رشد اقتصادی زنان در این ولایت یک کارگاه آموزش حرفه خیاطی را برای بیش از ۲۲۰ زن فراهم کرده است.
مسؤلین اتاقهای تجارت و صنایع در بامیان میگویند که بیشتر این انجمنهای تجارتی کوچک زنان توانسته اند به خودکفایی اقتصادی برسند و از این طریق هزاران زن صاحب شغل شده اند.
به گفتۀ اتاق تجارت و صنایع در بامیان، هر انجمن بیش از ۲۲ عضو فعال دارد.
آگاهان میگویند که فعالیت زنان در بخشهای تجارتهای کوچک برعلاوۀ این که آنان را به خودکفایی اقتصادی می رساند، برای رشد سطح زندگی خانوادههای شان نیز تأثیرات مثبت به جا میگذارد.