جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحدۀ امریکا با صدور فرمان اجرایی به ادارات حکومت فدرال دستور داد تا یک سلسله اقدامات را برای تسهیل رایدهی روی دست گیرند.
طرح جدید آقای بایدن در یک پیام ویدیویی که به مناسبت ۵۶مین سالیاد "یکشنبه خونین" ثبت شده بود، ارایه شد.
در نخستین یکشنبه ماه مارچ سال ۱۹۶۵ حدود ۶۰۰ فعال حقوق مدنی که در شهر سلما در ایالت الاباما به خاطر حق برابر رایدهی راهپیمایی کرده بودند، به شدت از سوی پولیس لت و کوب شدند.
آقای بایدن در این پیام ویدیوی گفت: "هر رایدهندۀ واجد شرایط رایدهی باید قادر به رای دادن باشد و رای وی شمار شود. اگر بهترین مفکورهها داشته باشید، پس چیزی برای پنهانکاری وجود ندارد. بگذارید مردم رای بدهند."
فرمان اجرایی جدید آقای بایدن شرایط معتدل را برای تسهیل رایدهی در بر میگیرد. این فرمان به ادارات حکومت فدرال امریکا دستور میدهد تا دسترسی به فهرست رایدهندگان و معلومات انتخاباتی را تسهیل بخشند.
این فرمان همچنان از ادارات فدرال میخواهد تا به کارمندان دولت برای رفتن به مراکز رایدهی و رای دادن رخصتی بدهد و حتا به آنان رخصت داده شود تا به صفت داوطلبان غیر حزبی در مراکز رایدهی کار کنند.
دموکراتها در کانگرس ایالات متحده طرحی را پیشنهاد کرده اند که تقریباً تمام ابعاد روند انتخابات امریکا را لمس میکند. این طرح چهارشنبه گذشته با ۲۲۰ رای مثبت و ۲۱۰ رای منفی در مجلس نمایندگان کانگرس امریکا تصویب شد.
با اینحال سرنوشت این قانون به دلیل منقسم بودن سنا روشن نیست و باید مجلس سنا باید آن را تصویب کند. گروههای محافظهکار، سناتوران میانهرو دموکرات را ترغیب میکنند تا با این قانون مخالفت کنند.
آقای بایدن با صدور این فرمان اجرایی در "یکشنبه خونین" در تلاش است تا این موضوع را در محراق توجه قرار دهد، زیرا این روز نقطۀ قابل عطف در تاریخ جنبش حقوق مدنی ایالات متحده است که منجر به تصویب قانون حق رایدهی سال ۱۹۶۵ شد.
افزون بر این، آقای بایدن آرزومند است تا حملۀ ششم جنوری طرفداران دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده بر مقر کانگرس امریکا، قانونگذاران امریکایی را وادارد تا برای حفاظت از انتخابات و بهبود روند رایدهی، اقداماتی را روی دست گیرند.
آقای بایدن گفت که در انتخابات ۲۰۲۰ ایالات متحده با وصف همهگیری کروناویروس، بیشتر از هر انتخابات دیگری مردم امریکا اشتراک کردند، اما به گفتۀ وی: "به جای جشن گرفتن این تمثیل قدرتمند حق رای، در ششم جنوری شاهد شورش غیرمترقبه بر کانگرس و حملۀ ظالمانه بر دموکراسی مان بودیم. تلاشی که برای نادیده گرفتن، تضعیف و خنثا کردن خواست مردم تاکنون دیده نشده است."