جو بایدن، رییس جمهور امریکا، روزچهارشنبه ۱۹ جنوری (۲۹ جدی) هشدار داد که اگر روسیه بر اوکراین حملهٔ نظامی کند، مسکو هزینهٔ سنگین از جمله تلفات انسانی و آسیب های شدید اقتصادی را متحمل خواهد شد.
آقای بایدن در آستانهٔ نخستین سالروز رسیدناش به قصر سفید در یک کنفرانس خبری گفت: "اگر آنها واقعا آنچه را که می توانند با قوای که در مرز [اوکراین] مستقر کرده اند، انجام دهند، [انجام چنین کار] برای روسیه یک فاجعه خواهد بود."
رییس جمهور امریکا همچنین گفت که متحدین و شرکای ایالات متحده هزینههای سنگینی را بر روسیه تحمیل خواهند کرد که اقتصاد آن کشور را به طور قابل ملاحظه آسیب خواهد رساند.
رییس جمهور بایدن گفت که روسیه ممکن به مرور زمان قادر شود بر اردوی ضعیف تر اوکرین فایق آید.
اما هشدار داد که "هزینه رفتن [رفتن قوای روسی] به اوکراین از رهگذر تلفات جانی برای روسیه بینهایت سنگین تمام خواهد شد."
با آنهم، رییس جمهور بایدن گفت که معتقد بر این است که رییس جمهور روسیه خواهان جنگ تمام عیار با اوکراین نیست.
رییس جمهور ایالات متحده همچنین افزود که روسیه گزینهٔ خوبی برای جنگ ندارد، زیرا از یک سو، جنگ پیامدهای شدید اقتصادی را بر آن کشور به دنبال خواهد داشت و از سوی دیگر عواید ناشی از انرژی آن کشور قطع خواهد شد. به گفتهٔ رییس جمهور بایدن،تعزیرات شدید اقتصادی نیز بر مسکو وضع خواهد شد.
به گفتهٔ رییس جمهور بایدن، وضع تعزیرات شرایط را برای بانک های روسیه ناممکن می سازد تا با دالر امریکایی که واحد پولی تجارتی جهانی محسوب می شود، تعامل کند و حمله بر اوکراین برای روسیه کار ساده نیست.
با آنهم رییس جمهور امریکا گفت که آقای پوتین می خواهد عزم امریکا و متحدان ناتو در اروپا را آزمایش کند و می خواهد پیمان اتلانتیک شمالی را تضعیف کند.
رییس جمهور ایالات متحده همچنین گفت که زمان زیادی را با متحدین ناتو صرف می کند تا آنان در مقابله با روسیه، موقف مشابه واشنگتن را داشته باشند.
به گفتهٔ رییس جمهور بایدن، پوتین یکی از دو گزینه را در اختیار دارد: یا دپلوماسی را انتخابات خواهد کرد و یا هم تشدید تنش را که پیامد جدی را برای مسکو در قبال خواهد داشت.
اظهارات رییس جمهور بایدن چند ساعت پس از آن بیان شد که انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، از کیف، پایتخت اوکراین، دیدارش را آغاز کرد.
رییس جمهور ایالات متحده گفت که خواهان نشست با همتای روسیاش در مورد حل تنش با اوکراین است و چنین نشست امکان پذیر است.
آقای بایدن در این کنفرانس خبری با ابراز نگرانی گفت صرف نظر از اینکه رییس جمهور روسیه در مرزهای اوکراین چه کاری انجام خواهد داد یا انجام نخواهد نداد، ترس از این دارد که مبادا وضعیت از کنترول خارج شود.
آقای بایدن گفت: " امیدوارم ولادیمیر پوتین بداند که او در وضعیت جنگ هستهای تمام عیار قرار ندارد و در موقعیت بسیار خوب برای تسلط بر جهان نیست."
روسیه در حالی حاضر کم و بیش ۱۰۰ هزار نیروی خود را در مرز با اوکراین اعزام کرده است. شماری از کشورهای غربی از جمله ایالات متحده با ابراز نگرانی گفته اند که روسیه پلان حملهٔ نظامی بر اوکراین را دارد، اتهامی که از سوی مقامهای مسکو رد شده است.
اما روسیه از کشورهای غربی از جمله ایالات متحده خواسته است تا اوکراین را به عضویت ناتو نپذیرد، شماری قوای خود را در اروپای مرکزی و شرقی کاهش بدهد و در صدد گسترش ناتو به کشورهای که در گذشته بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق بودند، از جمله اوکراین، نباشد.
قبل از این، روسیه در سال ۲۰۱۴ میلادی، منطقهٔ کریمیهٔ اوکراین را به قلمرو خود ملحق کرد، اقدامی که با انتقاد کشورهای غربی مواجه شد، اما تعزیرات ضعیف بر مسکو وضع شد.
پس از آن، مسکو از جدایی طلبان اوکراین حمایت کرد و از اپریل ۲۰۱۴ تا حال، در نتیجهٔ درگیری میان جدایی طلبان و حکومت اوکراین، بیش از ۱۴ هزار نفر در شرق آن کشور کشته شده اند.