انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ ایالات متحده، روز پنجشنبه پنجم دسمبر (۱۵ قوس) سرگی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه، را به پخش "سونامی معلومات نادرست" متهم کرد و نیز مسکو را به تشدید جنگ در اوکراین مقصر دانست.
بلینکن و لاوروف در نشست سالانۀ سازمان امنیت و همکاری اروپا در مالتا شرکت کرده بودند. این نخستین سفر لاوروف به یک کشور اروپایی پس از تهاجم روسیه بر اوکراین در فبروری ۲۰۲۲ است.
بلینکن گفت: "متاسفم که همکار ما، آقای لاوروف، اتاق را ترک کرد و نزاکت شنیدن حرفهای مان را رعایت نکرد، هرچند ما به حرفهای او گوش دادیم. البته، همکار روسی ما در غرق کردن شنوندگانش با سونامی معلومات نادرست بسیار مهارت دارد."
وزیر خارجۀ ایالات متحده گفت: "اما خود را فریب نداده و به او و هرکسی دیگر اجازه ندهیم که ما را فریب بدهد. این در مورد امنیت روسیه نبوده و هرگز هم نبوده است. این در مورد پروژۀ امپراتوری آقای پوتین است که اوکراین را از نقشه محو کند."
بلینکن گفت که کوریای شمالی برای جنگ روسیه در اوکراین نیرو میفرستد و نیز گفت که حملات روسیه بر زیربناهای انرژی اوکراین به شمول نیروگاه هستهای آن کشور تهدیدی را متوجه همه کشورهایی میکند که نمایندگان آن در این جلسه حضور دارند.
آندری سیبیها، وزیر خارجۀ اوکراین در این نشست لاوروف را "جنایتکار جنگی" خوانده و روسیه را "بزرگترین تهدید" برای امنیت مشترک اروپا خواند.
سیبیها که کشورش خواستار اخراج روسیه از سازمان امنیت و همکاری اروپا شده است، به نمایندگان کشورها گفت: "اشتراک روسیه در سازمان امنیت و همکاری اروپا تهدیدی برای همکاری در اروپا است...زمانیکه روسهای میگویند که صلح میخواهند، دروغ میگویند."
وزیر خارجۀ اوکراین گفت: "اوکراین به جنگ برای حق بقای خود ادامه میدهد. جنایتکار جنگی روسیه که در این میز نشسته است باید بداند: اوکراین برندۀ این حق شده و عدالت غالب خواهد شد."
لاوروف نیز در این نشست بر اتحادیه اروپا، ناتو و به ویژه ایالات متحده تاخت و گفت که غرب در "روح تازه بخشیدن به جنگ سرد با خطر شدید تبدیل شدن آن به جنگ گرم" دست دارد. او ادعا کرد که تمرینات نظامی ایالات متحده در منطقۀ آسیا-اقیانوسیه "سرتاسر قارۀ اروپا-آسیا را بیثبات میکند".
لاوروف در نشست قبلی این سازمان در مقدونیۀ شمالی گفت که سازمان امنیت و همکاری اروپا در حال مبدل شدن به "ضمیمۀ" ناتو و اتحادیه اروپا است.
ماریا زخارووا، سخنگوی وزارت خارجۀ روسیه نیز روز چهارشنبه گفت که شماری از کشورهای غربی از سازمان امنیت و همکاری اروپا برای علایق شخصی خود استفاده میکنند.
اما انالینا بیربوک، وزیر خارجۀ آلمان روز پنجشنبه به خبرنگاران در مالتا گفت که سازمان امنیت و همکاری اروپا برای "امنیت و آزادی ایستادگی کرده و از آن دفاع خواهد کرد."
سازمان امنیت و همکاری اروپا در سال ۱۹۷۵ ایجاد شد تا در جریان جنگ سرد، تنشها را میان شرق و غرب بکاهد. این نهاد اکنون به شمول ایالات متحده، بریتانیا و کانادا، ۵۷ عضو دارد.
اعضای این سازمان مسایلی چون حقوق بشر و کنترول تسلیحات را در نشستهای سالانۀ خود هماهنگ میکنند.
گروه