انتونی بلینکن، وزیر امور خارجهٔ ایالات متحده در دیدار با همتای روسی خود از "عواقب جدی" حمله به اوکراین هشدار داده و خواستار حل دپلوماتیک شد.
آقای بلینکن روز پنجشنبه دوم دسمبر (۱۱ قوس) در ملاقات با سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه در استکهلم، پایتخت سویدن گفت که مسکو و کیف باید به تعهدات خود براساس پیمان صلح منسک منعقد سال ۲۰۱۴ که برای پایان دادن به جنگ بین جدایی طلبان طرفدار روسیه و نیروهای دولتی اوکراین طراحی شده بود، عمل کنند.
آقای بلینکن قبل از ملاقات به خبرنگاران گفت: "بهترین راه برای جلوگیری از بحران دپلوماسی است. " او افزود که واشنگتن مایل است گفتگوهای دپلوماتیک را تسهیل کند، اما "اگر روسیه تصمیم به تعقیب رویارویی بگیرد، عواقب جدی در پی خواهد داشت".
خبرگزاری انترفکس به نقل از وزارت خارجۀ روسیه گزارش داده است که آقای لاوروف به همتای امریکایی خود گفته است که اگر اوکراین در هرگونه "بازیهای جیوپولتیک" ایالات متحده غرق شود، مسکو به آن پاسخ خواهد داد.
کرملین نیز روز پنجشنبه از تشدید احتمالی درگیریهای جدایی طلبانه در شرق اوکراین ابراز نگرانی کرد. اما آقای لاوروف به خبرنگاران گفت که مسکو برای گفتگو با کیف آماده است.
او افزود: "ما همانطور که رییس جمهور پوتین اعلام کرده است، خواهان هیچ درگیری نیستیم."
ملاقات وزیران خارجه ایالات متحده و روسیه که در حاشیه نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا صورت گرفت.
پیش از این نیز وزیر خارجهٔ ایالات متحده گفته بود که ظاهرا به نظر میرسد که روسیه پلان حملهٔ نظامی بر اوکراین را دارد.
آقای بلینکن پس از نشست وزیران خارجهٔ ناتو در ریگا، پایتخت لتویا، روز چهارشنبه اول دسمبر (دهم قوس) گفت: "ما بر اساس شواهد نگرانی عمیق داریم که روسیه پلانهای قابل ملاحظهٔ تهاجی علیه اوکراین را روی دست گرفته است؛ پلان هایی که شامل ایجاد بیثباتی در داخل اوکراین و همچنین عملیات گستردهٔ نظامی میشود."
او هشدار داد که اگر مسکو اقدامات علیه اوکراین را ادامه بدهد، واشنگتن در برابر آن با "قاطعیت پاسخ" خواهد داد که شامل برخی اقدامات اقتصادی علیه روسیه خواهد بود که در گذشته از آن استفاده نشده است.
در همین حال، ولادیمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، روز چهارشنبه به اعضای پارلمان کشورش گفت که مذاکره با حکومت روسیه یگانه راه حل منازعه با جدایی طلبان طرفدار روسیه درشرق اوکراین است.
آقای زیلینسکی گفت: "ما باید حقیقت را بگویم که بدون مذاکرات مستقیم با روسیه، قادر به توقف جنگ نخواهیم بود."
در روزهای اخیر، روسیه و اوکراین هر دو یکدیگر را به جا به جا سازی قوای اضافی در امتداد مرز مشترکشان متهم کرده اند. مقامات اوکراینی و غربی از تجمع نیروهای روسی در نزدیکی مرز با اوکراین نگران بوده و هراس دارند که ممکن این تجمع نیروها منادی حمله باشد. اما مسکو اصرار دارد که چنین قصدی ندارد و اوکراین و حامیان غربی آن را به اتهام پردازی علیه روسیه متهم میکند.
روسیه در سال ۲۰۱۴ میلادی شبه جزیره کریمیهٔ اوکراین را ضمیمه قلمرو خود کرد و از جنگجویان جدایی طلب در شرق اوکراین تا حال حمایت میکند.