کییر استارمر، صدراعظم بریتانیا، ساعاتی پیش از نشست روز دوشنبه ۱۷ فبروری (۲۹ دلو) رهبران اروپایی در پاریس، که به هدف بررسی تغییر پالیسی ایالات متحده در قبال جنگ اوکراین برگزار میشود، گفت که در صورت لزوم، آماده است نیروهای کشورش را به اوکراین اعزام کند.
نشست رهبران اروپا در مورد جنگ اوکراین در حالی برگزار میشود که دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، هفتهٔ گذشته از طریق تیلفون با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، در مورد آغاز مذاکرات و پایان بخشیدن جنگ در اوکراین صحبت کرد. این تماس تیلفونی به گونهٔ تعبیر شده که گویا ترمپ، کیف و متحدین اروپایی خود را در جنگ اوکراین به حاشیه رانده است.
به تعقیب آن، رییس جمهور ایالات متحده روز یکشنبه گفت که ممکن است "به زودی" با پوتین ملاقات کند، زیرا معتقد است که همتای روسیاش واقعاَ خواهان توقف جنگ در اوکراین است.
صدراعظم بریتانیا در اواخر روز یکشنبه در مقالهای در روزنامهٔ دیلی تلگراف نوشت:"هر نوع نقش برای کمک به تضمین امنیت اوکراین، به تامین امنیت قارهٔ ما و کشورمان کمک خواهد کرد."
رییس جمهور ترمپ گفته است که پوتین واقعاَ خواهان توقف جنگ در اوکراین است. در عین حال، ادارهٔ کنونی امریکا به متحدین ناتو هشدار داده است که اروپا بیش از این، اولویت درجه یک ایالات متحده نخواهد بود.
انتظار میرود که رهبران بریتانیا، آلمان، ایتالیا، پولند، اسپانیا، هالند و دنمارک در نشست پاریس که در آستانه سومین سالگرد تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فبروری برگزار میشود، شرکت کنند.
انتونیو کاستا که ریاست شورای اروپا به نمایندگی از ۲۷ کشور اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، اورسولا فون در لاین، رییس اتحادیه اروپا و مارک روته، منشی عمومی ناتو نیز در این نشست شرکت خواهند کرد.
ریاست جمهوری فرانسه گفته است که در این نشست به "وضعیت اوکراین" و "امنیت در اروپا" رسیدگی خواهد شد.
یک مشاور امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، گفته است: " به دلیل سرعت گرفتن مسایل اوکراین و در نتیجه آنچه رهبران ایالات متحده گفتهاند، نیاز است که اروپاییها بیشتر، بهتر و به شیوهای منسجم برای امنیت جمعی ما تلاش کنند."
قرار است مارکو روبیو، وزیر خارجهٔ امریکا، در روزهای آینده رهبری یک هیات بلندپایه امریکایی را در مذاکرات با مقامات روسی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، بر عهده بگیرد. انتظار میرود که مقامات دو کشور در جریان این مذاکرات، علاوه بر جنگ اوکراین، در مورد مسایل گستردهتر امنیت اروپا گفتگو کنند.
کشورهای اروپایی نگراناند که پوتین ممکن همان خواستههای خود را که پیش از تهاجم سال ۲۰۲۲ مطرح کرده بود، بار دیگر تکرار کند، از جمله محدود کردن حضور نیروهای ناتو در اروپای شرقی و کاهش مداخله ایالات متحده در این قاره.
روبیو که روز شنبه با سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، از طریق تیلفون صحبت کرد، گفت: در حال حاضر هیچ روندی وجود ندارد. "یک تماس تیلفونی سبب صلح نمیشود."
روبیو افزود: "تا حالا هیچ چیزی نهایی نشده است" و افزود هدف این است که به دنبال فرصتی برای گفتگوی گستردهتری باشیم که "شامل اوکراین و پایان جنگ باشد."
کیت کلوگ، نمایندهٔ ویژه ترمپ برای اوکراین، گفته است که اروپا را به صورت مستقیم در مذاکرات در مورد اوکراین دخیل نخواهد کرد، اما آنان نظریات خود را ارایه خواهند کرد.
ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، روز شنبه خواهان ایجاد قوای نظامی متحد اروپایی شد و تاکید کرد که این قاره باید در برابر تهدید مداوم روسیه و عدم اطمینان از حمایت ایالات متحد، به خود متکی باشد، وضعیتی که زیلیسنکی آن را "واقعیت جدید" خواند. زیلینسکی همچنین گفت که قارهٔ اروپا دیگر نمیتواند روی واشنگتن حساب کند.
وزیران خارجه فرانسه، آلمان و اسپانیا در نشست هفته گذشته در پاریس گفتند که هرگونه توافق برای "صلح عادلانه و پایدار" در اوکراین بدون مشارکت کیف و شرکای اروپایی آن امکانپذیر نیست.
صدراعظم بریتانیا از آمادگی کشورش برای اعزام نیرو به اوکراین خبر داد

گروه