به گفتهٔ فعالان حقوق بشر، کسبهکاران و مالکان مغازهها در شهرهای مختلف کردنشین غرب ایران روز سهشنبه ۳۰ جنوری (۱۰ دلو) به خاطر اعدام چهار کردی که در یکی از زندانهای ایران به دار آویخته شدند، اعتصاب سرتاسری کردند.
حکومت ایران این چهار کرد را به اتهام ''همکاری و جاسوسی'' با اسراییل محکوم به اعدام کرده بود. افراد اعدام شده در جولای ۲۰۲۲ دستگیر شدند و روز دوشنبه در شهر کرج واقع در بیرون از شهر تهران، پایتخت ایران، به دار آویخته شدند. گروههای حامی حقوق بشر گفته اند که روند محاکمه این افراد بی نهایت ''غیر منصفانه'' بود.
به دار آویختن این چهار کردی نگرانیها را از افزایش اعدامها در ایران بیشتر کرده است، کشوریکه به گفتهٔ فعالان، به طور اوسط هر روز دو نفر اعدام میشوند.
سازمان حقوق بشری "هەنگاو" مستقر در ناروی و شبکه حقوق بشر کردستان مستقر در فرانسه تصاویری را منتشر کردند که به گفته آنان، تمام مغازهها در مراکز عمدهٔ شهری از جمله مناطق کرمانشاه، سقز و سنندج بسته شده بودند.
هەنگاو در ویبسایت خود گفته است که پس از فراخوان هفت سازمان حقوق بشری، مردم در کم از کم ۱۲ شهر- کرمانشاه، سنندج، بوکان، روانسر، مهاباد، دیواندره، مریوان، دهگلان،قروه، سروآباد، بانه و سقز - در اعتراض به اجرای حکم اعدام چهار زندانی سیاسی کرد به صورت گسترده اعتصاب کردند.
بر اساس گزارش هەنگاو: ''در اعتراض به اجرای حکم اعدام چهار زندانی سیاسی کرد به نامهای محسن مظلوم، محمد فرامرزی، وفا آذربار و پژمان فاتحی و همچنین افزایش روز افزون اعدام شهروندان کرد، شهروندان در شهرهای مختلف کردستان اقدام به اعتصاب عمومی کردند.''
در این گزارش آمده است که خدمات شبکههای تیلفون و انترنت در جریان این اعتصاب مختل شد و هلیکوپترهای سپاه پاسداران در برخی مناطق گزمه کردند.
در این گزارش آمده است: ''در چند شهر نیز از جمله کرمانشاه، سنندج و بوکان هلیکوپترهای سپاه پاسداران برای ایجاد فضای رعب و وحشت اقدام به گشتزنی کردهاند.''
عبدالله مهتدی، فعال سیاسی کرد و رییس حزب کومله، در یک پیام ایکس اعتصاب سهشنبه را ''موفق و شکوهمند'' خوانده است. مهتدی در یک پیام جداگانۀ ایکس با اشاره به اعتصاب مردم در مناطق عمدتاََ کردنشین گفت: "بار دیگر مردم کردستان یکپارچە بە رژیم جمهوری اسلامی ایران نە گفتند. همگان بدانند، این یک رفراندم بزرگ علیە رژیم جور و جنایت بود."
پس از مرگ مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ کردی ایرانی، این مناطق کردنشین از سپتمبر ۲۰۲۲ شاهد اعتراضات گسترده بوده است.
پس از چین، ایران بیشترین اعدامها را در سطح جهان دارد. بر اساس گزارش حقوق بشر ایران، این کشور تنها در سال ۲۰۲۳ میلادی مجموعاََ بیش از ۶۰۰ نفر را اعدام کرد.
در تهیهٔ این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس و ویبسایت سازمان حقوق بشری "هەنگاو" استفاده شده است.
گروه