پاکستان نخستین دسته از جتهای جنگی "جی-۱۰سی" ساخت چین را طی مراسم ویژه رسماٌ در ترکیب صفوف قوای هوایی آن کشور به کار گماشت.
در این مراسم که روز جمعه با اشتراک عمران خان، صدر اعظم پاکستان برگزار شده بود، از این جنگندهها به نام "اژدهای شرق" یاد شد که به گفتۀ مقامهای پاکستانی این جنگ افزار مجهز با "تسلیحات پیشرفتۀ الکترونیک" است.
شیخ رشید احمد، وزیر داخلۀ پاکستان ماه گذشته خریداری این جنگندههای چینی را اعلام کرد و گفت که این جنگ افزار به صفت معادل جتهای جنگی رافایل ساخت فرانسه که در صفوف قوای هوایی هند به کار گماشته شده است، عمل خواهد کرد.
به گفتۀ آقای احمد، قرار است جزوتام هوایی متشکل از ۲۵ جت جنگی "جی-۱۰سی" چینی به تاریخ ۲۳ مارچ در مراسم نظامی تجلیل از "روز پاکستان" در آسمان شهر اسلامآباد به پرواز درآمده و مانور اجرا کند. قرارداد خریداری این جتهای جنگی در سال ۲۰۲۱ میان چین و پاکستان امضا شده بود.
عمران خان در مراسم روز جمعه که در پایگاه هوایی کامرا در ۷۴ کیلومتری اسلام آباد برگزار شده بود، ضمن سپاسگزاری از چین و با اشاره به قدرت نظامی و هوایی هند گفت: "امروز اضافت بزرگی در سیستم دفاعی مان صورت گرفت تا به عدم توازن امنیتی [در منطقه] رسیدگی شود."
پاکستان و هند، دو دشمن دیرینۀ مجهز با تسلیحات هستهای، از زمان حصول استقلال در سال ۱۹۴۷ میلادی سه بار باهم جنگیده اند. مناقشۀ ارضی بر سر کشمیر، عمدهترین منبع کشیدگی و تنش نظامی میان این دو همسایۀ رقیب بوده است.
ظهیر احمد بابر، فرمانده عمومی قوای هوایی پاکستان پیوستن جتهای جنگی جی-۱۰سی را در ترکیب قوای هوایی کشورش "برهۀ تاریخی در تاریخ پاکستان" عنوان کرد. او گفت: "امروز پس از وقفۀ نزدیک به چهار دهه، قوای هوایی پاکستان نسل آیندۀ سیستم جنگی را به کار میگمارد."
به گفتۀ آقای بابر، آخرین بار در سال ۱۹۸۲ جتهای جنگی اف-۱۶ امریکایی در صفوف قوای هوایی پاکستان به کار گماشته شده بود.
چین در اوایل سال روان، چهار کشتی تندرو جنگی را از چین دریافت کرد و آن را در صفوف قوای بحری خود به کار گماشت.
این در حالی است که درست یک روز پیش از مراسم معرفی جنگندههای چینی در پاکستان، یک میزایل غیر مسلح زمین به زمین قوای هند در خاک پاکستان اصابت کرد و هیچ تلفاتی در پی نداشت.
پاکستان این رویداد را به شدت محکوم کرد و آن را نقض آشکار حریم هوایی خود خواند. هند نیز ضمن تایید این رویداد گفت که یک میزایل به گونه تصادفی به دلیل "نقص فنی" در جریان روند حفظ ومراقبت شلیک شده است.
تحلیلگران میگویند که روابط پرتنش میان پاکستان و ایالات متحده سبب شده است که اسلامآباد به گونۀ فزاینده به چین متکی شود و حتا روابط خود را با روسیه که در زمان جنگ سرد مخالف هم بودند، بهبود ببخشد.