به دنبال دستور رییس جمهور قزاقستان پیرامون به گلوله بستن اعتراض کنندگان در این کشور، چین از این اقدام تمجید و آلمان از آن انتقاد کرد.
قاسم جومارت توقایف، رییس جمهور قزاقستان امروز هفتم جنوری (۱۷ جدی) در یک سخنرانی تلویزیونی در تلاش برای رسیدگی به تظاهرات خشونتبار، به نیروهای امنیتی این کشور دستور داد تا افرادی را که در ناآرامیهای دست دارند، "بدون هشدار به ضرب گلوله" بکشند.
رییس جمهور قزاقستان گفت که مذاکره با اعتراضکنندگان "جنایتکار و قاتل" اقدام "احمقانه" است.
شی جینپنگ، رییس جمهور چین، امروز در پیامی به همتای قزاقیاش، اقدام او در مقابل اعتراضکنندگان را "مسوولانه" خواند.
خبررسانی رسمی چین، سنهوا، به نقل از آقای شی گزارش داده که به آقای توقایف گفته است: "شما قاطعانه اقدامات قوی را در برههٔ مهم اتخاذ کرده و به گونهٔ فوری وضعیت را آرام کردید و منحیث یک سیاستمدار، موقف مسوولانه و حس مکلفیت خود را به نمایش گذشتید."
اما حکومت آلمان از اقدام قزاقستان در مقابل اعتراض کنندگان که رییس جمهور این عضو پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق آنان را "جنایتکاران و قاتلین" عنوان کرده است، انتقاد کرده و از حکومت آقای توقایف خواسته تا به تامین آرامش تلاش کند.
کرستین هافمن، سخنگوی حکومت آلمان گفت: "خشونت هیج زمانی نمیتواند پاسخ مناسب باشد. آلمان از تمام جوانب میخواهد تا وضعیت را آرام کنند و یک راه حل صلح آمیز دریابند."
پیش از این، ایالات متحده گفته بود که مراقب هر گونه تخطیهای حقوق بشری در قزاقستان خواهد بود.
تظاهرات در قزاقستان در اواخر هفته در اعتراض به افزایش نرخ نفت در بخشهای غربی این کشور آغاز شد. این تظاهرات به زودی به سراسر این کشور گسترش یافت و دامنهٔ آن پهن شد.
تحلیلگران سیاسی میگویند که سرعت این تظاهرات نارضایتی مردم را نشان میدهد که از سال ۱۹۹۱ پس از گرفتن استقلال از اتحاد جماهیر شوروی سابق، زیر یک نظام اقتدارگرا زندگی میکنند.