شی جینپینگ، رییس جمهور چین خواستار "ارتقای فوریتر قوای مسلح [چین] به سطح معیارهای جهانی" شده و گفته است که این کشور باید "قابلیتهای استراتیژیک ملی" خود را افزایش ببخشد.
خبرگزاری سینهوا روز چهارشنبه نهم مارچ (۱۸ حوت) گزارش داد که رییس جمهور شی همچنین خواستار خودکفایی چین در زمینهٔ علوم و تکنالوژی شده و با تاکید بر استحکام صنعت و زنجیرهٔ تدارکات گفته است که ذخایر ملی چین باید به گونهای مرتب شود که قابلیت بیشتر حفظ منافع ملی آن کشور را داشته باشد.
شی همچنین بر ضرورت "دستیابی به اهداف قرن اردوی آزادیبخش خلق چین تا سال ۲۰۲۷" تاکید کرده است، تاریخی که به باور ناظران امریکایی بیجینگ در نظر دارد تا آن زمان قابلیت تسخیر تایوان را از طریق نظامی کسب کند.
رییس جمهور چین پیش از این گفته بود که کشورش باید یک نیروی قوی بازدارندهٔ استراتیژیک را ایجاد کرده و ظرفیت قوای رزمی خود را با راه اندازی آموزشهای نظامی محاربوی، بلند ببرد.
این در حالی است که چین گانگ، وزیر خارجهٔ چین روز سه شنبه از احتمال افزایش اصطحکاک میان ایالات متحده و چین و به وخامت گراییدن آن هشدار داد.
چین در نخستین سخنرانی به صفت وزیر خارجهٔ چین گفت: "اگر ایالات متحده توقف نکند و به عین سرعت به مسیر نادرست ادامه دهد، هیچ مانعی سبب انحراف نشده و به یقین که جنگ و تقابل صورت خواهد گرفت...چنین رقابت یک قمار بیباکانه است که منافع بنیادین مردم هر دو کشور و حتا آیندهٔ بشریت در آن به بازی گرفته میشود."
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده در واکنش به این اظهارات مقامهای چینی گفته است که واشنگتن خواستار "همزیستی مسوولانه" در نظام تجارتی و سیاسی جهانی بوده و قصد سرکوب چین را ندارد.
او گفت: "بحث مهار کردن، سرکوب کردن و پس راندن چین نیست. ما میخواهیم رقابت سازنده داشته باشیم که منصفانه بوده و به سمت منازعه تغییر جهت ندهد."
در همین حال، جنرال لورا ریچاردسن، فرمانده قوماندانی جنوبی قوای امریکایی که مسوول جنوب قارهٔ امریکا و کاراییب است روز چهارشنبه در استماعیهٔ کمیتهٔ خدمات قوای مسلح مجلس نمایندگان امریکا گفت که چین و روسیه با "اعمال شنیع" در صدد اعمال نفوذ بر همسایگان دموکرات ایالات متحده است. او گفت: "این خطر استراتیژیک است است که نمیتوانیم آن را بپذیریم یا نادیده بگیریم."
از سوی دیگر، ماو نینگ، سخنگوی وزارت خارجهٔ چین روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده به عنوان "یگانه ابرقدرت نظامی تا دندان مسلح" پیش از آنکه به کشورهای دیگر انگشت انتقاد دراز کند، باید نشان دهد که چه کرده میتواند و چه باید بکند.
بر اساس طرح بودجهای که چند روز پیش به نشست سالانهٔ پارلمان چین ارایه شد، بیجینگ نسبت به سال گذشته، اندکی بودجهٔ نظامی خود را افزایش میدهد.
طرح بودجه که از سوی وزارت مالیهٔ چین به پارلمان آن کشور ارایه شده است، نشان میدهد که بیجینگ در نظر دارد بودجهٔ نظامی خود را در سال ۲۰۲۳ میلادی ۷.۲ درصد افزایش بدهد؛ سال گذشته نیز این کشور بودجهٔ نظامی خود را ۷.۱ درصد افزایش داده بود.
این هشتمین سال پیهم است که چین بودجهٔ نظامی خود را افزایش میدهد و پس از ایالات متحده، دومین کشور جهان است که بیشترین بودجه را برای بخش نظامی اختصاص میدهد.