لینک های دسترسی

Breaking News

ارشدترین مقام نظامی امریکا جنگ افغانستان را 'ناکامی استراتیژیک' خواند


مارک میلی، لوی درستیز عمومی قوای مسلح ایالات متحده گفته است که جنگ ۲۰ سالۀ امریکا در افغانستان "ناکامی استراتیژیک" بود و به باور وی ایالات متحده باید چند هزار نظامی خود را در افغانستان نگه‌ می‌داشت تا از مسلط شدن طالبان که به گفتۀ وی سریع‌تر از پیش‌بینی‌ها به وقوع پیوست، جلوگیری می‌شد.

آقای میلی که یکجا با وزیر دفاع و فرمانده قوندانی مرکزی قوای ایالات متحده در جلسۀ استماعیۀ کمیتۀ خدمات قوای مسلح مجلس سنای کانگرس امریکا شرکت کرده بود، خطاب به قانونگذاران امریکایی گفت که به نظر شخصی وی باید کم از کم ۲۵۰۰ نظامی امریکایی در افغانستان باقی می‌ماندند و از فروپاشی حکومت افغانستان و مسلط شدن طالبان بر آن کشور جلوگیری می‌شد.

این نظامی ارشد امریکایی گفت که در اواخر سال ۲۰۲۰، او خاطرنشان ساخته بود که خروج عجولانه و نادیده گرفتن شرایط در افغانستان، منجر به از دست دادن دستاوردها، سقوط اردو و حکومت افغانستان خواهد شد.

با اینحال، جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در ماه اپریل اعلام کرد که تمام نظامیان امریکایی تا پایان ماه اگست از افغانستان بیرون می‌شوند.

آقای میلی طالبان را تروریست خطاب کرد و گفت: "باید به خاطر داشته باشیم که طالبان یک سازمان تروریستی بود و است و آنان تا به حال ارتباط خود را با القاعده قطع نکرده اند. هیچ توهمی ندارم که با کی طرف هستیم. دیده شود که آیا طالبان می‌توانند قدرت خود را نگهدارند و یا این که آن کشور با یک جنگ داخلی روبرو خواهد شد."

او با تاکید به احتمال و امکان بسیار واقعی ظهور گروه تجدید یافتۀ القاعده و داعش در افغانستان در ۱۲ تا ۳۶ ماه آینده گفت: "ما باید به حفاظت ایالات متحده امریکا و مردم آن از حملات تروریستی که از افغانستان متوجه باشد، ادامه دهیم."

فروپاشی غافلگیر کننده

محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست از آن کشور بیرون شد در عین روز طالبان وارد شهر کابل شدند و به یکبارگی نظام به کلی از هم پاشید.

لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده امریکا در این جلسۀ استماعیه گفت که فروپاشی قوای مسلح افغانستان برای واشنگتن "غافلگیر کننده" بود. او گفت که امضای توافقنامه میان ایالات متحده و طالبان یکی از عواملی بود که به گفتۀ وی سبب تضعیف روحیۀ نظامیان افغان شد. او پذیرفت که در جنگ افغانستان محاسبات نادرستی نیز صورت گرفته بود.

لوی درستیز قوای مسلح ایالات متحده گفت که یکی از بزرگترین اشباهات این بود که نیروهای امنیتی و دفاعی افغان بیش از حد به حضور نظامیان امریکایی و تکنالوژی دست‌ داشتۀ قوای امریکا وابسته شده بودند و در نبود آن از هم پاشیدند.

افزون بر این، به گفتۀ وزیر دفاع امریکا، درک نکردن دقیق میزان فساد و تعاملاتی که میان رهبران محلی افغان و طالبان وجود داشت، از عوامل تلخی بود که در سقوط نظام و اردوی افغانستان نقش داشت.

آقای میلی نیز با تایید گفته‌های لوید آستن، با اشاره به فروپاشی آنی قوای مسلح افغانستان گفت: "ایالات متحده ارزیابی سرتاسری از روحیه و ارادۀ [رهبری قوای مسلح افغانستان] نداشت. ما می‌توانیم شمار طیاره‎‌ها، تجهیزات، موترها و ماشیندارها و هرچیز دیگر را بشماریم، اما نمی‌توانیم [ارادۀ] قلب انسان را با ماشین سنجش کنیم."

با اینحال، آقای آستن ضمن ستایش و تمجید از خدمات ۲۰ سالۀ نظامیان امریکایی در افغانستان گفت که ماموریت نظامیان امریکایی باعث جلوگیری از یک حمله مشابه به حملات تروریستی ۱۱ سپتمبر سال ۲۰۰۱ شد.

نظامیان امریکایی به تاریخ ۳۰ اگست سال روان و در پایان بیش از دو هفته ماموریت تخلیۀ نظامی، به گونۀ کامل از افغانستان بیرون شدند.

با آنکه عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان انتقادات فراوانی را در پی داشته است، آقای آستن هم صدا با جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده این عملیات ۱۷ روزه را با وصف کاستی‌های آن، یکی از پربارترین ماموریت‌های نظامی امریکا خواند.

کنیت (فرانک) مک‌کینزی، فرمانده قوماندانی مرکزی قوای امریکایی که آخرین ماه‌های حضور نظامی امریکا در افغانستان به ویژه عملیات تخلیۀ نظامی را نظارت می‌کرد، با ارزیابی جنرال میلی در مورد افغانستان به ویژه حفظ شماری از قوای امریکایی توافق کرد، اما نگفت که در این مورد چه پیشنهادی به رییس جمهور بایدن داده است.

جلسۀ استماعیۀ مجلس سنای امریکا در حالی برگزار می‌شود که قانونگذاران جمهوریخواه در صدد اند تا نشان دهند که رییس جمهور بایدن سفارشات رهبران و افسران ارشد نظامی را نادیده گرفته است.

با اینحال، رییس جمهور بایدن همواره از تصمیم خود برای خروج نظامیان امریکایی از افغانستان دفاع کرده و گفته است که این تصمیم را بر اساس مشورت با مقام‌های دپلوماتیک و نظامی و با درنظرداشت منافع ملی امریکا اتخاذ کرده است.

XS
SM
MD
LG