حسین حقانی، سفیر پیشین اسلام آباد در واشنگتن، با انتقاد از سخنرانی صدراعظم پاکستان در مجمع عمومی ملل متحد، می گوید که اسلام آباد به سوی انزوای بین المللی پیش میرود.
سفیر پیشین پاکستان در واشنگتن با رد گفته های شاهد خاقان عباسی، پاکستان را لانۀ تندروانی خواند که به افراطی های خشونت گرا، پناه داده است.
صدراعظم پاکستان، به روز پنجشنبه از منشی عمومی ملل متحد خواست که نمایندۀ ویژۀ را برای کشمیر تعیین کند و نیز در قسمت مظالمی که ادعا می شود در کشمیر تحت ادارۀ هند رخ داده، خواستار تحقیقات بین المللی گردید.
آقای عباسی نظامیان هندی را به سرکوبی "وحشیانه" فعالان ضد هند متهم کرد. صدراعظم پاکستان همچنین ادعا کرد که در نتیجۀ اقدامات نظامی دهلی جدید، صد های کشمیری کشته و زخمی گردیده اند شماری از آنان معلول و معیوب شده اند.
اما مقامات هندی ادعای صدراعظم پاکستان را رد کرده گفته اند پاکستان خود تندروان خشونت گرا را در قلمرو آن کشور، پناه داده است.
در عین حال، مقامات هندی پاکستان را بر حمایت از گروه ها تندرو ضد هند متهم کرده تا آنان قادر گردند در منطقۀ کشمیر دست به حملات دهشت افگنی بزنند، ادعای که از سوی پاکستان رد شده است.
نفوذ هند بر افغانستان از دید پاکستان
شاهد خاقان عباسی، صدر اعظم پاکستان، در جریان سخنرانی اش در شورای روابط خارجی واقع در شهر نیویارک هفتۀ گذشته همچنین هشدار داد که نقش "سیاسی و یا نظامی هند در افغانستان" وضعیت را پیچیده تر ساخته و برای حل مشکلات کمکی نمیکند.
آقای عباسی گفت "اگر آنان [مقامات هندی] میخواهد که مساعدت اقتصادی کنند، اختیار دارند، اما نه، نمی پذیریم یا نمی خواهیم که شاهد نقش سیاسی یا نظامی هند در افغانستان باشیم."
در واکنش به اظهارات صدراعظم پاکستان، آقای حقانی همچنان گفت که او طرفدار روابط خوب پاکستان با تمام کشورها، از جمله هند و افغانستان می باشد.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، ماه گذشته هنگام اعلام استراتیژی جدید امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا خواستار نقش برجسته تر هند در افغانستان شد، پالیسی که موجب خشم مقامات پاکستانی شد.
پاکستان اتهام وارد میکند که ادارۀ استخبارات هند در همکاری با نهادهای امنیتی افغانستان، حملات را بر ضد اهداف پاکستانی هماهنگ میکند.
اما کابل و دهلی جدید این ادعای مقامهای پاکستانی را رد کرده میگویند که اکثر دهشت افگنی در افغانستان و هند از سوی تندروان مستقر در پاکستان که از سوی ادارۀ استخبارات نظامی و اردوی آن کشور حمایت میشوند، طراحی و تطبیق میشود.
آقای ترمپ هنگام اعلام این استراتیژی گفت که پاکستان با وصف دریافت میلیاردها دالر مساعدت امریکا، از گروه های دهشت افگنی حمایت می کند که به بر ضد نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان حملات را انجام میدهند.
تعامل کابل با اسلام آباد برای رفع اختلافات
همزمان با این، محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، چهارشنبه گذشته در صحبت در نهاد انجمن آسیایی در نیویارک گفت که پاکستان در مبارزه با دهشت افگنی و جلوگیری از شورشیان طالب که از پناهگاه های شان در پاکستان حملات را بر ضد افغانستان طراحی میکنند، کار بسنده انجام نداده است.
دو روز پس از سخنرانی در انجمن آسیایی، آقای غنی در جریانی سخنرانی اش در مرکز پژوهشی شورای روابط خارجی واقع در شهر نیویارک گفت که حکومت تحت اداره وی تلاش کرد که با مقامات اسلام آباد گفتگو کند تا اختلافات میان دو کشور حل گردد، اما پاکستان در عمل چنین اقدام را نپذیرفت.
آقای غنی در جریان سخنرانی اش در شورای روابط خارجی گفت: "دستانم را به پاکستان پیش کردم و آنان [بر دستانم] تف کردند، زیرا آنان فکر کردند که می توانند ما را سرنگون کنند."
آقای غنی ضمن اینکه پاکستان را متهم به حمایت گروه های تندرو در افغانستان کرد، تاکید کرد که ختم منازعه در افغانستان نیز به همکاری اسلام آباد نیاز دارد.
اما پاکستان همواره ادعا کرده است که خود قربانی دهشت افگنی بوده و همواره از اراده برای مبارزۀ بی امان با گروه های دهشت افگن حرف زده است.
آقای غنی گفت که آماده است با رهبران پاکستان وارد مفاهمۀ جامع شود تا اختلافات حل و صلح در منطقه استقرار یابد، زیرا به گفتۀ وی صلح با پاکستان به ختم شورشگری طالبان در افغانستان منتج میشود.
رئیس جمهور غنی گفت که اکنون فرصتی به پاکستان فراهم شده است تا از طریق گفتگو بر گذشته فایق آمده و از تکرار گذشته پرهیز کنیم. آقای غنی گفت "اگر پاکستان از این فرصت استفاده نکند، فکر کنم بهای سنگین آن را خواهد پرداخت."
رئیس جمهوری ترمپ نیز گفته است که اگر اسلام آباد بر ضد پناهگاههای دهشت افگنان در پاکستان اقدام نکند، ایالات متحده خاموش نخواهد نشست.