به دنبال از سرگیری ارسال کمکهای نقدی جامعه جهانی به افغانستان، اتحادیه صرافان سرای شهزادۀ کابل میگوید که این کمکها بر بازار ارز افغانستان تاثیرات مثبت دارد.
حاجی عبدالرحمان زیرک، سخنگوی این اتحادیه امروز چهارشنبه ۱۸ جنوری (۲۸ جدی) به صدای امریکا گفت که کمکهای نقدی زیر نام امداد بشری که به افغانستان ارسال میشود، "واقعاً" بر زندگی افغانها تاثیرات مثبت داشته است.
او افزود: "اقتصاد وطن ما خراب است، مشکلات اقتصادی داریم، بحران اقتصادی هست، بنابرین به هر اندازه کمک بیشتر باشد، به همان اندازه تاثیرات بیشتر دارد. همچنان باید بگویم این کمک بر ارزش افغانی بسیار تاثیرات مثبت دارد و تاثیر مثبت گذاشته است".
به گفتۀ او در سه هفتۀ که کمکهای بشری متوقف بود، ارزش افغانی در برابر اسعار خارجی به ویژه دالر ۱.۵ تا ۲ افغانی کاهش یافته بود، اما به گفتهٔ وی با ارسال دوبارۀ این کمکها بار دیگر بازار ارز از دالر مشبوع شد و ارزش افغانی نیز بهبود یافته است.
او گفت: "فعلاً نرخ دالر تقریباً ۸۹ افغانی و ۲۰ پول است در مارکیت و دالر در مارکیت وجود دارد. افغانستان بانک هم وقتاً فوقتاً مارکیت را در نظر گرفته دالر عرضه مینماید".
این در حالی است که هفتۀ گذشته یک دالر به ۹۰ افغانی و ۳۰ پول در سرای شهزاده کابل معامله میشد.
در همین حال، بانک مرکزی افغانستان که تحت ادارۀ طالبان است، امروز چهارشنبه اعلام کرد که ۱۵ میلیون دالر را لیلام میکند. این بانک با نشر اعلامیهای از شرکتهای صرافی و خدمات پولی واجد شرایط خواسته تا در داوطلبی خرید این مبلغ دالر شرکت کنند.
از سویی هم، تحلیلگران اقتصادی ورود کمکهای نقدی را بر ارزش افغانی در برابر اسعار خارجی موثر میدانند.
محمد محفوظ فقیری، یکی از این آگاهان اقتصادی به صدای امریکا گفت که افغانستان یک کشور وارداتی است و کاهش ارزش پول ملی این کشور منجر به بلندرفتن بهای کالاها و مشکلات دیگر اقتصادی خواهد شد، به همین دلیل این کمکها تاثیرات عمیق را در ابعاد مختلف اقتصادی میتواند داشته باشد.
او گفت: "این کمکها به صورت مسقیم و غیرمستقیم تاثیراتی را در قسمت ثبات ارزش پول افغانی میتواند داشته باشد".
عیسی رضایی، استاد اقتصاد به صدای امریکا گفت که اقتصاد افغانستان پس از سقوط نظام جمهوری و هم اکنون رکود عمیق را تجربه میکند و از هر طرف بالای اقتصاد این کشور فشار وجود دارد و از همینرو قدرت خرید مردم کاهش یافته است.
رضایی گفت که با کاهش قدرت خرید مردم به چاپ پول جدید نیاز نیست، پولهای موجود در بازار کفایت میکند و ارزش پول افغانی چندان متاثر نمیشود.
اما او افزود: "چنانچه این کمکها قطع شود، تجربه سال گذشته تکرار خواهد شد، پول افغانی ارزش خود را سریعاً در مقابل ارزهای خارجی از دست خواهد داد، چون افغانستان صادرات قابل توجه ندارد که بتواند ارز مورد نیاز خود را از طریق صادرات تامین بکند".
این در حالی است که یوناما به تاریخ نهم جنوری (۱۹ جدی) گفت که از ماه دسمبر ۲۰۲۱، تاکنون حدود ۱.۸ میلیارد دالر پول نقد به هدف انجام فعالیتهای این سازمان و دیگر نهادهای بینالمللی به افغانستان انتقال داده شده است.