فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) رسماً میزبانی مسابقات جام جهانی فوتبال سال ۲۰۳۴ میلادی را به عربستان سعودی داد.
فدراسیون بینالمللی فوتبال میزبانی مشترک جام جهانی فوتبال ۲۰۳۰ را به شش کشور به شمول، اسپانیا، پرتگال، مراکش، ارجنتاین، پاراگوای و یوروگوای واگذار کرد.
اسپانیا، پرتگال و مراکش، در یک پروژه که شش کشور در آن شامل است، میزبان جام جهانی ۲۰۳۰ خواهند بود و ارجنتاین، پاراگوای و یوروگوای، هر کدام یکی از ۱۰۴ بازی این جام را میزبانی خواهند کرد.
این صدمین سالگرد میزبانی نخستین جام جهانی در سال ۱۹۳۰ در امریکایی جنوبی است که میزبان آن یوروگوای بود.
سوابق حقوق بشری عربستان
با وجود هشدارهای نهادهای حقوق بشری درباره عواقب این تصمیم، عربستان تنها نامزد بدون رقیب برای میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴معرفی شده بود.
گروههای حقوق بشری پیش از این درباره عواقب این تصمیم از جمله در خطر قرار گرفتن زندگی کارگران مهاجر هشدار داده بودند.
سازمان عفو بینالملل این تصمیم فیفا را "لحظۀ بسیار خطرناک برای حقوق بشر" خوانده است. این سازمان با اشاره با عملکرد عربستان سعودی در عرصههای مختلف گفته است: "هیچ تعهد معناداری وجود ندارد که از استثمار کارگران، اخراج ساکنان یا دستگیری فعالان جلوگیری کند."
این سازمان نسبت به تصمیم احتمالی فیفا هشدار داد و گفته است: "با نادیده گرفتن شواهد روشن از خطرات شدید حقوق بشر، فیفا احتمالاً مسوولیت زیادی را در قبال تخطیها و سواستفادههایی که در دههٔ آینده رخ خواهد داد، بر عهده خواهد داشت."
قطر که میزبان جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ بود، پیش از آغاز این جام گفته بود که بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ کارگر ساختمانی در جریان اعمار ورزشگاهها و تاسیسات مربوط به جام جهانی جان باختند.
قطر از سال ۲۰۱۰ تا زمان برگزاری مسابقات، بیش از ۲۰۰ میلیارد دالر را صرف ساختن ورزشگاهها، جادهها، خطوط آهن، رهایشگاهها و دیگر زیربناهای مرتبط به جام جهانی فوتبال کرده بود.
اما محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در بیانیهای با استقبال از تصمیم فیفا برای میزبانی این کشور اعلام کرد که کشورش با استفاده از قابلیتها و تواناییهایش، برای طرفداران فوتبال در سراسر جهان شادی به ارمغان خواهد آورد.
گروه