دو واکسین کروناویروس این هفته وارد مرحله نهایی آزمایش کلینیکی شدند.
اکنون پنج واکسین در مراحل نهایی قرار دارند و دانشمندان انتظار دارند تا پایان سال بدانند که آیا کدام یک از آنها مصوون و موثر است.
شرکتهای بیونتک آلمانی و فایزر امریکایی که مشترکا یک واکسین را انکشاف داده اند، و شرکت فوسم فارمای چین آزمایشات واکسین کووید ۱۹ را در ۱۲۰ محل در سراسر جهان آغاز کرده اند.
در همین حال شرکت مودرنا نیز در ۸۹ محل در ایالات متحده آزمایشات نهایی را بالای واکسین تهیه شده توسط این شرکت شروع کرده است.
فرانک ایدر، رییس تحقیقات شرکت مودرنا در نیویارک می گوید: "اینها آخرین آزمایشات کلینیکی قبل از منظوری واکسین استند… وقتی از این آزمایشات بگذریم میتوانیم به گونهٔ کتلهوی تولید و به مردم عام تطبیق کنیم."
اگرچه روشهای جدید سبب شده است که واکسینها در مدت کوتاه تهیه شوند، اما مقامها گفته اند که آزمایشهای در مورد مصوونیت واکسین به گونۀ عادی تطبیق میشود و آزمایشات کلینیکی که به تازگی آغاز شده بخش اصلی این معاینات میباشد.
در این مرحله که بنام مرحله سوم آزمایشات نیز یاد میشود، به ده ها هزار نفر واکسین تطبیق میشود تا عوارض جانبی کمتر شایع، مصوونیت و موثریت واکسین را تحقیق کنند. دانشمندان امیدوارند تا پایان سال به نتیجه برسند.
واکسین دیگری که مرحله سوم را پشت سر میگذراند واکسین شرکت استرازینیکا و پوهنتون اکسفورد است. این واکسین نه تنها عوارض جانبی نشان نداده بلکه در بدن دواطلبان سبب تولید انتی بادی و واکنش حجرات لمفاوی سیستم معافیتی شده است.
در مرحله سوم آزمایشی، این واکسین به ۳۰ هزار دواطلب در ایالات متحده تطبیق خواهد شد.
دو شرکت چینی نیز مرحله سوم واکسین های آزمایشی شانرا در امارات متحده عربی و برازیل مورد آزمایش قرار داده اند.
حداقل ۱۷ واکسین دیگر نیز در مراحل ابتدایی آزمایشات کلینیکی در سراسر جهان قرار دارند. کارشناسان میگوند که "هر چه بیشتر بهتر"، زیرا به گفتۀ آنان واکسینهای مختلف ممکن نظر به گروههای مختلف افراد، کارآیی متفاوت و برتر داشته باشد.