در حالی که با فرارسیدن فصل زمستان نگرانیها از گسترش موج چهارم همهگیری کروناویروس در افغانستان افزایش یافته است، وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان اعلام کرد که کمکهای موسسات و نهادهای خارجی به افغانستان در بخش تشخیص و تداوی بیماری کووید۱۹ متوقف شده است.
عبدالباری عمر، معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان به خبرنگاران گفت که بانک جهانی و اتحادیه اروپا متعهد شده بودند که پروژۀ کروناویروس را تا سال ۲۰۲۴ تمویل کنند، اما از پنج ماه به این طرف حتا معاش کارمندان صحی در بخش کووید۱۹ را پرداخت نکرده اند.
آقای عمر افزود که بانک جهانی نیز گفته است که سر از اول نومبر سال روان، شفاخانهها و مراکز درمان کووید۱۹ را در افغانستان تمویل و اکمال نمیکند.
اما مقامهای بانک جهانی و دیگر سازمانهای کمک کننده تا کنون در مورد قطع کمکها به سکتور صحت افغانستان، به ویژه برنامۀ مقابله با کووید۱۹ ابراز نظر رسمی نکرده اند.
این در حالی است که بر اساس آمار وزارت صحت عامه، در سه ماه گذشته ۳۴۶۰۰ مورد مشکوک کووید۱۹ در مراکز صحی در افغانستان آزمایش شده که از این جمله ۴۳۶۷ مورد آن مثبت تشخیص شده است.
داکتر عمر افزود که در این مدت ۲۶۶ بیمار مبتلا به کووید۱۹ در افغانستان جان باخته و بیش از ۵۰۰ هزار نفر واکسین کووید۱۹ را دریافت کرده اند.
معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت هشدار داد که اگر جامعه جهانی به تعهدات شان در این بخش عمل نکنند، با گسترش موج چهارم کروناویروس، افغانستان شاهد "فاجعۀ بشری" خواهد بود.
این در حالی است که سازمان جهانی صحت از مبتلا شدن هزاران کودک در افغانستان به بیماری سرخکان و مرگ ۸۷ کودک در اثر ابتلا به این بیماری ابراز نگرانی کرده است.
مارگریت هریس، سخنگوی این سازمان گفته است: "اگر برای کنترول بیماری سرخکان در افغانستان اقدام جدی نشود، خطر آن وجود دارد که شمار قربانیان این بیماری افزایش یابد."
محدود شدن واکسین بیماری سرخکان، نبود امنیت غذایی و سو تغذیه را این سازمان از عوامل افزایش این بیماری یاد کرده است.
سازمان جهانی صحت با اشاره به خشکسالی، قحطی و توقف کمکهای جهانی گفته است که سکتور صحی افغانستان بیشتر از همه آسیب دیده است و شمار زیادی از کارمندان بخش صحی به دلیل این که معاشان شان پرداخته نشده است، آن کشور را ترک میکنند.
همچنان این سازمان گفته است که زندگی یک میلیون کودک را سردی هوای زمستان به مرگ تهدید میکند.