بریتانیا، آلمان و فرانسه آغاز روند تولید یورانیم فلزی در ایران را تقبیح کرده و گفته اند که تهران با این اقدام فرصت تجدید دیپلماسی برای رسیدن به اهداف کامل توافقنامهٔ هستهای سال ۲۰۱۵ را از دست میدهد.
این کشورها امروز ۱۲ فبروری (۲۴ دلو) با نشر اعلامیهای گفته اند که این اقدام ایران نقض واضح از توافقنامهٔ بین المللی است.
این قدرتهای اروپایی گفته اند: "ما قویاً از ایران میخواهیم بدون تاخیر این فعالیتها را توقف دهد و گامهای بیشتر غیرسازگار در برنامهٔ هستهای خود برندارد."
پیش از این، ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی گفته بود که ایران روند ساخت یورانیم فلزی را آغاز کرده است؛ موادی که میتواند از آن در هستهای تسلیحات هستهای استفاده شود.
امیدواریهای وجود داشت که پلان عمل همجانبهٔ مشترک سال ۲۰۱۵ پیرامون برنامهٔ هستهای ایران مجدد از طریق مذاکرات زیر ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده احیا شود.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده گفته است که اگر تهران به پابندی به تعهدات خود و اجرای دقیق توافقنامۀ هستهای بازگردد، امریکا نیز به عنوان نقطهای برای شروع مذاکرات بعدی، برای محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران، به آن ملحق میشود.
اما آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران گفته است که برگشت ایران به این توافقنامه مشروط به رفع تحریمهای امریکایی خواهد بود.
آقای خامنهای روز یکشنبه هفتم فبروری (۱۸ دلو) گفت: "ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که امریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند."
دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحدۀ امریکا که همواره مخالف این توافق بوده و آن را "بدترین معاملۀ تاریخ" میخواند، در سال ۲۰۱۸ خروج ایالات متحده را از این توافق اعلام کرد و تحریمهایی را که بر اساس آن لغو شده بود، دوباره بر ایران اعمال کرد.