اتحادیه عرب روز چهارشنبه ۱۲ فبروری (۲۴دلو) با هرگونه طرح برای اسکان مجدد فلسطینیها از نوار غزه مخالفت کرد و آن را "غیرقابل قبول" خواند.
احمد ابوالغیط، منشی عمومی این اتحادیه تاکید کرد که چنین اقدام منطقه را به ورطه بحرانهای جدید میکشاند و تاثیر مخربی بر صلح و ثبات خواهد داشت.
ابوالغیط گفت که پیشنهاد دونالد ترمپ، رییسجمهور ایالات متحده امریکا، برای اسکان مجدد حدود دو میلیون فلسطینی از نوار غزه، منطقه را به چرخه بحرانها با "تاثیر مخرب بر صلح و ثبات" سوق میدهد. او گفت: "این برای جهان عرب که یک قرن با این طرح مبارزه کرده است، غیرقابل قبول است. "
از سوی دیگر، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، روز سه شنبه پس از گفتگو با رییس جمهور ترمپ در قصر سفید، گفت که موضع "قاطعانه" کشورش علیه انتقال فلسطینیها در غزه و کرانه غربی را تکرار کرده است.
پادشاه اردن در شبکه اجتماعی ایکس گفته است که بازسازی غزه باید بدون اسکان اجباری فلسطینیها انجام شود و رسیدگی به بحران انسانی این منطقه باید اولویت اصلی باشد.
عبدالله آنچه را که نقش "موثر" ترمپ در تامین آتشبس در غزه خواند، برجسته کرد و از ایالات متحده و همه کشورهای ذیدخل خواست که از تداوم توقف جنگ اطمینان حاصل کنند.
ترمپ که طرح اسکان مجدد باشندگان غزه به کشورهای دیگر و تصاحب این باریکه را پیشنهاد کرده است، گفته است که مردم غزه پس از بازسازی این ساحه حق برگشت به آنجا را نخواهند داشت.
او گفت که قابل رهایش کردن مخروبههای غزه سالها را در بر خواهد گرفت. اما کشورهای دیگر منطقه، از جمله مصر و عربستان سعودی، این طرح را رد کردهاند.
ازسوی دیگر، وضعیت آتشبس بین اسراییل و حماس روز چهارشنبه با تردیدهایی روبهرو شد، زیرا اختلافها بر سر برنامه آزادی گروگانها از غزه که برای روز شنبه تعیین شده بود، شدت گرفت.
بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل، گفت که اگر گروگانهای بیشتری تا روز شنبه آزاد نشوند، اردوی اسراییل "به جنگ شدید بازخواهد گشت تا حماس سرانجام شکست بخورد."
همچنین، رییس جمهور ترمپ پیش از این پیشنهاد کرده بود که اگر همه گروگانها تا روز شنبه آزاد نشوند، توافق آتشبس لغو شود.
ترمپ این اظهارات را روز دوشنبه پس از آن اظهار داشت که حماس، اسراییل را به نقض آتشبس متهم کرد و تهدید کرد که آزادی سه گروگان را که قرار بود شنبه آزاد شوند، به تعویق میاندازد.
یک مقام حماس روز سهشنبه گفت که تنها راه آزادی اسیران، احترام به شرایط آتشبس است.
حماس که ایالات متحده آن را گروه تروریستی میپندارد، همچنین گفته است که فلسطینیها "در مناطق مختلف با حملات هوایی و گلوله هدف قرار گرفتند" و افزوده است که اسراییل " در تسهیل ورود کمکهای بشردوستانه طبق توافقنامه آتش بس، ناکام مانده است. "
در عین حال، یک مقام سازمان ملل متحد گفت که از زمان آغاز آتشبس، ۱۲۶۰۰ موتر لاری کمکهای بشردوستانه وارد غزه شدهاند و تهدید فوری قحطی از بین رفته است.
در ماه گذشته که آتشبس میان اسراییل و حماس به اجرا درآمده، حماس ۲۱ گروگان و اسراییل بیش از ۷۳۰ زندانی فلسطینی را آزاد کردهاند. قرار است در تبادله بعدی که روز شنبه انجام میشود، سه نفر دیگر از اتباع اسراییل در مقابل صدها زندانی فلسطینی که در زندانهای اسراییل هستند، آزاد شوند.
این در حالی است که انتونیو گوتیرش، سرمنشی سازمان ملل متحد، در نشست سران جهان در "اجلاس هوش مصنوعی" در پاریس، از حماس خواست تا به تعهد خود در خصوص آزادی برنامهریزیشده گروگانها عمل کند.
گوتیرش روز سه شنبه ۱۱ فبروری (۲۳ دلو) در پیامی در شبکۀ ایکس ضمن ترغیب حماس به رهایی گروگانها نگاشت: "باید از آغاز دوبارۀ خصومتها در غزه که به تراژیدی نهایت بزرگ منتهی خواهد شد، به هر قیمتی که شده جلوگیری کنیم."
منشی عمومی ملل متحد گفت: "هر دو جانب باید به تعهدات شان به توافق آتشبس پابندی کامل داشته و مذاکرات جدی را از سر بگیرند."
جنگ در غزه پس از حملۀ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ حماس بر اسراییل آغاز شد که به گفتۀ مقامهای اسراییلی، حماس در این حمله حدود ۱۲۰۰ نفر را کشته و کم و بیش ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند.
اسراییل نیز در واکنش به حملات حماس نوار غزه را برای مدت بیش از ۱۵ ماه آماج حملات پیهم زمینی و هوایی قرار داد که به گفتۀ مقامهای فلسطینی در این حملات افزون بر کشته شدن بیش از ۴۸۱۸۰ نفر و زخمی شدن دهها هزار نفر دیگر، عمدتاً زنان و کودکان، بخش اعظم نوار غزه با خاک یکسان شده است.
این مطلب بر اساس گزارش خبرگزاریهای فرانسپرس و اسوشیتدپرس تهیه شده است.
گروه