حکومت آلمان روز یکشنبه اول می (۱۱ ثور) گفت که در قسمت رفع وابستگی به موادسوخت روسیه پیشرفت داشته و انتظار دارد تا آخر تابستان سال روان میلادی خود را به طور کامل از وابستگی به واردات نفت خام روسيه مستقل سازد.
رابرت هابک، وزير اقتصاد و آب و هوای آلمان، روز يکشنبه گفت که بزرگترین اقتصاد اروپا سهم واردات انرژی خود از روسیه را کاهش داده است. به گفتهٔ هابک، آلمان واردات نفت خود از روسیه را ۱۲ در صد، زغال سنگ را هشت در صد و گاز طبیعی را ۳۵ کاهش داده است.
پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، آلمان زیر فشار اوکراین و سایر کشورهای اروپایی قرار گرفته تا واردات مواد سوخت خود را از روسیه قطع کند، مواد سوختی که ارزش آن به میلیاردها یورو میرسد.
اوکراین و سایر کشورهای اروپایی گفته اند که خرید مواد سوخت از روسیه به ولادیمیر پوتین، رییس جمهور آن کشور، کمک میکند تا تهاجم نظامی خود به اوکراین را تمویل کند.
هابک با نشر اعلامیهای گفته است که قطع مواد سوخت از روسیه مستلزم اقدامات جدی و مشترک از سوی همه بازیگران است و چنین اقدام هزینهای دارد که مشتریان و اقتصاد آن کشور به صورت کل آنرا احساس می کنند. این مقام آلمان گفت: "اگر بیش از این نمیخواهیم مورد باج گیری روسیه قرار بگیرم، این اقدام ضروری است."
این اعلام از سوی حکومت آلمان در حالی صورت گرفته است که همه کشورهای اتحادیهٔ اروپا در حالی بررسی اند تا سر از ماه اگست سال روان میلادی، خرید تیل از روسیه را متوقف کنند.
رابرت هابک گفته است که آلمان توانسته است تا واردات تیل و زغال سنگ خود را از سایر کشورها در مدت زمان نسبتاََ کوتاه تهیه کند و به این ترتیب وابستگی خود را به تیل روسیه تا آخر تابستان خاتمه دهد. اما آلمان برای قطع گاز طبیعی از روسیه با مشکلات بینهایت جدی مواجه است.
به گفتهٔ هابک، قبل از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین که به تاریخ ۲۴ فبروری ۲۰۲۲ آغاز شد، آلمان بیش از ۵۰ در صد گاز طبیعی مورد نیاز خود را از روسیه وارد می کرد. حال به دلیل فشار از سوی کشورهای اروپایی، این کشور واردات گاز طبیعی خود از روسیه را به ۳۵ در صد کاهش داده و گاز طبیعی مورد نیاز خود را از ناروی و هالند خریداری میکند.
هابک گفته است که به خاطر کاهش بیشتر وابستگی به گاز طبیعی روسیه، آلمان پلان دارد تا ساخت و اعمار ترمینل برای انتقال گاز طبیعی را تسریع کند.
قبل بر این، با وجود انتقاد شدید اوکراین و سایر کشورهای اروپایی، آلمان در برابر تحریم واردات گاز طبیعی از روسیه مقاومت کرد.
در همین حال، بانک مرکزی آلمان گفته است که قطع کامل واردات گاز طبیعی از روسیه ممکن موجب شود تا تولیدات اقتصاد آن کشور پنج در صد کاهش یابد و نرخ تورم آلمان نیز افزایش یابد.
قبل بر این، روسیه روز چهار شنبه ۲۷ اپریل انتقال گاز طبیعی خود به پولند و بلغاریا را پس از آن قطع کرد که این دو کشور از پرداخت هزینهٔ گاز به روبل، واحد پول روسیه، خودداری کردند.
مقامهای حکومتهای پولند و بلغاریا که هر دو عضویت اتحادیه اروپا و ناتو را دارند، تایید کردند که شرکت گاز پروم روسیه پس از اطلاع، انتقال گاز را به این کشورها روز چهار شنبه قطع کرد.
در حال حاضر، اروپا بخشی اعظم گاز مورد نیاز خود را برای گرم ساختن خانهها، تولید برق و مواد سوخت صنایع از خارج وارد میکند. باوجود جنگ در اوکراین، واردات گاز به اروپا همچنین ادامه یافته است. کشورهای اروپایی ۶۰ درصد هزینهٔ گاز وارداتی روسیه را به یورو و ۴۰ درصد آن را به دالر امریکایی پرداخت میکنند.
پس از تهاجم روسیه بر اوکراین که تعزیرات شدید غرب را در پی داشت، مسکو ظاهراً هدف دارد تا فروش گاز را به روبل روسی انجام دهد تا ارزش پول این کشور در مقابل اسعار خارجی به خصوص دالر و یورو تقویت شود.
اما رهبران اروپا گفته اند که آنان از این خواست روسیه پیروی نخواهند کرد و استدلال کرده اند که پرداخت هزینه گاز به روبل روسی نه تنها تخطی از شرایط قرارداد با روسیه است، بلکه نقض تحریمها علیه مسکو نیز میباشد.