لینک های دسترسی

Breaking News

گروه‌های حقوق بشر: ایران سال گذشته بیش از ۸۳۰ نفر را اعدام کرد


دو گروه حامی حقوق بشر روز سه‌شنبه پنجم مارچ (۱۶ حوت) گفت که حکومت ایران در سال گذشته به طور '' حیرت‌انگیز'' دست‌کم ۸۳۴ را اعدام کرد.

این بالاترین رقم مجازات اعدام از سال ۲۰۱۵ به اینسو در ایران است.

بر اساس این گزارش، شماری افرادی که سال گذشته به حلق‌آویز شدند در مقایسه با سال ۲۰۲۲ میلادی ۴۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

سازمان حقوق بشر ایران مستقر در ناروی و سازمان حقوق بشر ایران مستقر در پاریس با نشر اعلامیه‌ای مشترک گفته اند که در دو دهه، گذشته این دومین بار است که ایران در جریان یک سال بیش از ۸۰۰ نفر را اعدام کرده است. پیش از این، ایران در سال ۲۰۱۵ مجموعاً ۹۷۲ نفر را در آن کشور اعدام کرد.

بر اساس این گزارش، حکومت ایران از آغاز سال ۲۰۲۴ میلادی تا حالا ۸۳ نفر را اعدام کرده است که شامل دو زن و ۱۸ نوجوان زیر ۱۸ سال می‌شود.

این سازمان‌های حقوق بشرهمچنان گفته اند که پس از مرگ مهسا امینی، زن ایرانی-کردی که در در سپتمبر ۲۰۲۲در بازداشت پولیس گشت و ارشاد جان باخت، تهران همواره با استفاده از مجازات اعدام تلاش کرده تا در جامعه ترس ایجا کند.

محمود امیری‌ مقدم، رییس سازمان حقوق بشر ایران مستقر در ناروی، گفته است: ''القای ترس در جامعه تنها راه حفظ قدرت رژیم [ایران] است و مجازات اعدام مهمترین ابزار آن است.''

این سازمان‌های حقوق بشر ایران گفته اند که تهران در جریان سه سال گذشته،‌ نه نفر را به ارتباط حمله بر نیرو‌های امنیتی در سال ۲۰۲۲ اعدام کرده است: دو نفر در سال ۲۰۲۲، شش نفر در سال ۲۰۲۳ و از آغاز ۲۰۲۴ تا حالا یک نفر.

اما اعدام‌ها بر اساس سایر اتهامات، به ویژه در دوسیه های مربوط به مواد مخدر که در سال‌های اخیر کاهش یافته بود، افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش، ۴۷۱ نفر در سال ۲۰۲۳ در ارتباط به جرایم مواد مخدر در ایران اعدام شدند؛ این رقم ۱۸ بار افزایش را در مقایسه با سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد.

علاوه بر آن، در این گزارش آمده است که اعضای اقلیت‌های قومی، به ویژه بلوچ‌های سنی جنوب شرق ایران، به اتهام دخیل بودن در فعالیت‌های مرتبط به مواد مخدر به میزان قابل ملاحظه اعدام شده اند.

بر اساس گزارش، دست‌کم ۱۶۷ اقلیت قومی بلوچ در سال ۲۰۲۳ اعدام شدند؛ این رقم ۲۰ درصد تمام اعدام شدگان را در عین سال تشکیل می‌دهد. اما این اقلیت قومی، فقط نزدیک به پنج درصد جمعیت ایران را تشکیل می‌دهد.

امیر‌ی‌ مقدم گفته است که با آنکه حکومت ایران اعتراف کرده است مجازات اعدام‌های مرتبط به مواد مخدر موثر نیست، به این مجازات ادامه می‌دهد.

او گفت: ''مقام‌های جمهوری اسلامی بارها اعتراف کرده‌ اند که مجازات اعدام مانع قاچاق مواد مخدر نمی‌شود. اما آنها همچنان به اجرای اعدام‌ها ادامه می‌دهند، زیرا برای جلوگیری از اعتراضات بیشتر، به القای ترس در جامعه نیاز دارند. اعدام‌شدگان برای اتهامات مرتبط با مواد مخدر از به‌حاشیه‌ رانده‌شده‌ترین گروه‌های جامعه‌اند و قربانیان کم‌هزینه ماشین اعدام رژیم‌ محسوب می‌شوند.''

سازمان حقوق بشر ایران مستقر در پاریس در ویب‌سایت خود گفته است که حکومت ایران از سال ۲۰۱۰ به اینسو در کل هفت هزار ۹۱۲ نفر را در آن کشور اعدام کرده است که شامل ۲۱۲ زن،‌ ۷۰ نوجوان زیر سن ۱۸ سال می‌شود.

بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.

گروه

XS
SM
MD
LG