لینک های دسترسی

Breaking News

ملل متحد در مورد یورانیم '۸۴ درصد غنی شده' با مقام‌های ایرانی صحبت می‌کند


ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی ملل متحد روز یکشنبه ۱۹ فبروری (۳۰ دلو) گفت که در مورد کشف "یورانیم با خلوص ۸۴ درصد" با ایران در حال مذاکره است.

پیش از این نشریهٔ بلومبرگ نیوز از کشف یورانیم ۸۴ درصد غنی شده در تاسیسات هسته‌ای ایران گزارش داد. این میزان غنای یورانیم، نزدیک به حدی است که برای ساختن بم اتم ضروری است. برای ساخت سلاح هسته‌ای یورانیم غنی شده نزدیک به ۹۰ درصد نیاز است.

ایران از سال ۲۰۲۱ به اینسو غنی سازی یورانیم با خلوص ۶۰ درصد را در تاسیسات هسته‌ای نطنز آغاز کرده است. سه ماه قبل،‌ این کشور غنی سازی یورانیم با خلوص ۶۰ درصد را در تاسیسات هسته‌ای فردو که در زیر یک کوه بنا شده است، نیز آغاز کرد.

ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی ملل متحد در تویتی گفته است که این اداره از گزارش رسانه‌ها مبنی برای غنی‌سازی یورانیم ایران با خلوص ۸۴ درصد آگاهی دارد. این اداره گفته است که در این مورد با مقامات ایران در حال گفتگو است و در صورت ضرورت، موضوع را به شورای حکام ادارهٔ بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع می‌دهد.

ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی ملل متحد که تاسیسات هسته‌ای ایران را بازرسی می‌کند، در گزارش‌های عادی و ربعوار خود از پیشرفت فعالیت‌های غنی سازی یورانیم ایران خبر داده است.اما دپلومات‌ها شام یکشنبه گفتند که این گزارش‌ها تا کنون نشر نشده است.

نشریه بلومبرگ نیوز اوایل صبح یکشنبه از قول دپلومات‌های ارشد گزارش داد که ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی ملل متحد تلاش می‌کند تا واضح کند که ایران چگونه قادر به غنی‌سازی یورانیم با خلوص ۸۴ درصد شده است.

بلومبرگ نیوز از قول دپلومات‌ها گزارش داده که بازرسان ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی ملل متحد باید مشخص کنند که آیا ایران به صورت عمدی یورانیم را به سطح بالا غنی ساخته و یا این غلظت ناشی از تراکم ناخواسته در لوله‌های یورانیم است.

گزارش بلومبرگ از قول یک منبع دپلوماتیک گزارش داده است که احتمال این وجود دارد که مواد کشف‌ شده ممکن است در اثر مشکلات فنی در عملکرد سانتریفیوژها اشتباهاََ با خلوص ۸۴ در صد غنی شده است.

بر اساس توافق هسته‌ای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، این کشور موافقت کرد که غنی سازی یورانیوم خود را به کمتر از چهار درصد محدود کند، یعنی بسیار کمتر از سطح ۹۰ درصدی که برای ساخت سلاح‌ هسته‌ای لازم است و در ازای آن برخی از تعزیرات اقتصادی غرب بر ایران لغو شد.

اما این توافق پس از آن رو به پاشیدن نهاد که دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می سال ۲۰۱۸ میلادی به گونهٔ یک جانبه از آن بیرون شد و تعزیرات اقتصادی را دوباره بر ایران وضع کرد.

یک سال پس از آن، تهران در اقدام تلافی‌جویانه، فعالیت‌های هسته‌ای خویش را بر خلاف موارد توافقنامه افزایش داد و تا حال توانسته است یورانیم خود را به اندازهٔ غنی کند که به گفتهٔ مقام‌های ایالات متحده، می‌توان از آن در ساختن سلاح هسته‌ای کار گرفت. اما تهران همواره ادعا کرده است که برنامهٔ‌ هسته‌ای آن کشور برای مقاصد "صلح آمیز" است.

بخشی از این گزارش از خبرگزاری رویترز گرفته شده است.

XS
SM
MD
LG