ادارهٔ تحقیقات فضایی هند روز جمعه ۱۴ جولای (۲۳ سرطان) اعلام کرد که یک فضاپیما را به قصد کاوشگری در سطح مهتاب، با موفقیت به فضا پرتاب کرد.
این ماموریت دومین تلاش ادارهٔ تحقیقات فضایی هند (ISRO) برای فرود آوردن یک ماهنورد بر روی مهتاب است. تلاش قبلی این کشور تقریباً چهار سال پیش با شکست مواجه شده بود.
ادارهٔ تحقیقات فضایی هند گفت که فضاپیمای جاندرایان -۳ همراه با یک مدارگرد، یک فرودگر، و یک کاوشگر، از سکوی پرتاب در جزیره "سریهاریکوتا" در جنوب هند به هوا برخاست.
این فضاپیما سفری را آغاز کرده است که اندکی بیش از یک ماه به طول میانجامد و سپس در سطح مهتاب فرود میآید.
اس سومنات، رییس ادارهٔ تحقیقات فضایی هند، اندکی پس از پرواز فضاپیما گفت: "تبریک به هند. چاندرایان-۳ سفر خود به سمت ماه را آغاز کرد."
در حالیکه هزاران نفر برای تماشای پرتاب این فضاپیما به ساحهٔ پرتاب رفته بودند، میلیونها هندی دیگر در سراسر کشور پخش زنده پرتاب فضاپیمای چاندرایان-۳ را تماشا کردند.
نرندرا مودی، صدراعظم هند که در حال بازدید از فرانسه است، پیش از پرتاب فضاپیما در تویتی نوشت: "این ماموریت چشمگیر حامل امیدها و رویاهای ملت ما خواهد بود."
جیتندرا پرساد، وزیر ساینس و فناوری هند، پس از بلند شدن فضاپیما گفت: "این در واقع یک لحظه افتخار برای هند و یک لحظه سرنوشتساز برای همه ما است."
فعالیت عملی این ماموریت حدود ۴۰ روز بعد آغاز میشود، زمانی که فرودگر مجهز به یک ماهنورد روباتیک از فضاپیمای اصلی جدا میشود تا در ۲۳ یا ۲۴ اگست برای نقشهبرداری از سطح ماه به روی مهتاب نشست کند.
هند قصد دارد کاوشگر خود را بر روی قطب جنوب ماه فرود بیاورد، بخشی که قبلاً کشف نشده و در تاریکی قرار دارد. انتظار میرود که قطب جنوب مهتاب دارای ذخایر یخ و مواد معدنی باشد.
هند در سال ۲۰۱۹ یک مدارگرد مهتاب را با موفقیت مستقر کرده بود، اما کاوشگر آن در آخرین لحظات نشست به سطح مهتاب سقوط کرد.
اجی لیلی، مشاور فضایی مؤسسه مطالعات و تحلیلهای دفاعی منوهر پریکار، میگوید که خوشبینی در مورد دستیابی چاندرایان-۳ به نشست "نرم" وجود دارد. او افزود: "مشکلاتی که منجر به شکست ماموریت قبلی شده بود، برطرف شده است. اساساً آنها سیستم فرودگر را مستحکمتر کرده اند، بنابراین میتواند هر ضربهای را تحمل کند."
تا اکنون تنها سه کشور - ایالات متحده، روسیه و چین - به آنچه "نشست نرم" روی ماه گفته میشود، دست یافته اند که در آن سفینه بدون آسیب به سطح مهتاب برخورد میکند. هند امیدوار است چهارمین کشوری باشد که کاوشگری را به سطح مهتاب فرود میآورد.
برنامه فضایی هند چندین نقطه عطف داشته است. نخستین ماموریت آن به ماه در سال ۲۰۰۸ به تایید وجود آب کمک کرد و در سال ۲۰۱۳، ماهوارهای را در مدار مریخ قرار داد.
در سالهای اخیر، علاقه مجددی به کاوش در ماه وجود داشته است. دانشمندان تلاش دارند تا بدانند که آیا استخراج مواد معدنی و سایر منابعی که در روی زمین در حال تمام شدن است، در مهتاب امکانپذیر خواهد بود یا خیر.