با گذشت نزدیک به شش ماه از حاکمیت طالبان، هیچ کشور و نهادی حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است، اما پاکستان روابط نزدیک خود با طالبان را حفظ کرده است.
پاکستان نه تنها مقامات بلند رتبه خود را چند بار به کابل فرستاده بلکه در سطح بین المللی نیز در پی کسب مشروعیت به طالبان بوده است.
گروه بین المللی بحران (International Crisis Group) با نشر یک گزارش تازه گفته است که پاکستان از سالهای به اینسو از طالبان حمایت کرده و تلاش دارد از نتیجهٔ نامطلوب تنش افغانستان بهترین سود را ببرد.
در این گزارش آمده است که به دلیل روابط نزدیک با طالبان، پاکستان ممکن است تحت فشار کشورهای غربی قرار بگیرد، زیرا پاکستان هنوز نتوانسته طالبان را متقاعد کند که به خواسته های جامعه جهانی پاسخ مثبت دهد.
سرد شدن روابط پاکستان با غرب و به ویژه با واشنگتن هزینه گزافی را برای این کشور در پی خواهد داشت، زیرا پاکستان برای تقویت اقتصاد خود به حمایت مالی بانک جهانی و صندوق وجهی بین المللی نیاز دارد؛ نهادهای که شدیداً تحت کنترول واشنگتن قرار دارند.
در این گزارش آمده است که اسلام آباد از بحران اقتصادی و سیاسی در افغانستان نگران بوده زیرا به دلیل رکود اقتصادی در افغانستان پاکستان نمیتواند روابط تجاری خود را با این کشور احیا کند.
پاکستان همچنین نگران است که ناامنی در کشور همسایه می تواند به گروهها مختلف از جمله طالبان پاکستانی توان دهد تا برای خرابکاری به راحتی وارد پاکستان شوند. اسلام آباد ادعا می کند که پناهگاهای این گروهها در افغانستان موقعیت دارد.
شیخ احمد رشید، وزیر داخلهٔ پاکستان نیز دیروز ادعا کرد که دهشت افگنان از خاک افغانستان وارد پاکستان شده و پس از انجام حملات دوباره به این کشور پناه میبرند.
این در حالی است که پیش از این، مقامات جمهوری افغانستان بر پاکستان اتهام وارد میکردند که این کشور به دهشت افگنان، به شمول طالبان افغان، پناهداده و به آنان تجهیزات و زمینهٔ تعلیمات نظامی را فراهم میکند. اما اسلام آباد همواره این اتهامات را رد کرده است.
طالبان افغان نیز گفته اند که به هیچ گروهی اجازه نمیدهند از خاک افغانستان در مقابل کشورهای دیگر استفاده کنند.
در اوایل این هفته، مقامات پاکستانی ادعا کردند که گروهی که هفت سرباز را در حمله بر پایگاههای نظامی در ایالت بلوچستان کشتند، با رهبران خود در افغانستان و هند صحبت کرده بودند.
در ابتدا به نظر می رسید که طالبان در سیاست های خود به پاکستان گوش میدهند و به همین دلیل اسلام آباد گذرگاههای مرزی را به خواست طالبان باز کرد و در مقابل، طالبان به خواست پاکستان میانجیگری با طالبان پاکستانی را پذیرفت.
اما براساس گزارش گروه بین المللی بحران، طالبان افغانستان هنوز روابط خود را با طالبان پاکستان حفظ کرده که سبب نگرانی اسلام آباد شده است.
با این حال، در گزارش آمده است که با وجود این اختلافات، اسلام آباد در کنار طالبان باقی خواهد ماند، زیرا پاکستان همچنان امیدوار است که طالبان از منافع شان در افغانستان محافظت خواهد کرد.
در گزارش همچنین آمده است که اسلام آباد به دنبال لغو تحریم های غرب علیه طالبان و استفاده از روابط نزدیک خود با این گروه برای متقاعد کردن آنها به پذیرش خواسته های جامعه جهانی است.
گروه بحران در این گزارش گفته است که اسلام آباد اکنون میخواهد کشورهای غربی را متقاعد سازد که فشارهای نه بلکه مشوقها خواهد توانست روش طالبان را تغییر دهد.
این کشور از قدرتهای خارجی میخواهد تا یک نقشهٔراه را که به رسمیت دپلوماتیک طالبان منتهی شود، تسوید کنند و از کشورهای غربی میخواهد که واقعیت جدید افغانستان را بپذیرند و از پالیسیهای عملی در مقابل حکومت این کشور به رهبری طالبان کار بگیرند.