در حالیکه سقوط طیارۀ خط هوایی اوکراین در ایران و کشته شدن تمام ۱۷۶ سرنشین آن سروصداهای زیادی را ایجاد کرده است، ادارۀ هوانوردی ملکی ایران حاضر نیست جعبۀ سیاه این طیاره را به شرکت امریکایی بوینگ مسترد کند.
در این سانحه که روز چهار شنبه هشتم جنوری (۱۸ جدی) اندکی پس از پرواز از میدان هوایی امام خمینی تهران به وقوع پیوست، ۸۲ شهروند ایران، ۶۳ کانادایی، ۱۱ شهروند اوکراین، ۱۰ شهروند سویدن، چهار افغان، سه آلمانی و سه بریتانیایی کشته شده اند.
اما حکومت افغانستان گفته است که در این رویداد ده شهروند افغان کشته شده اند.
ریاست جمهوری افغانستان با نشر خبرنامهای گفته است که ولادیمیر زلنسکی، رییس جمهور اوکراین روز پنجشنبه نهم جنوری (۱۹ جدی) با محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان تماس تلیفونی گرفته و مراتب همدردی خود را به خاطر کشته شدن شهروندان افغان در این سانحه ابراز کرده است.
تحقیق کنندگان ایرانی گفته اند که صداها و اطلاعات ثبت شده در جعبۀ سیاه طیارۀ بوینگ ۷۳۷ خط هوایی اوکراین را بازیابی کرده اند، اما به نقل از خبرگزاری نیمه رسمی مهر ایران، مقامهای ایرانی گفته اند که این جعبه و اطلاعات آن به شرکت امریکایی بوینگ داده نخواهد شد.
مقامهای ایرانی روز پنجشنبه نهم جنوری (۱۹ جدی) گفتند که عملۀ این طیاره تلاش داشتند تا دوباره به میدان فرود آیند. اما به گفتۀ مقامهای ایران، ظاهراً پیلوت این طیاره قادر نبوده است تا با برج مراقبت ارتباط رادیویی برقرار کرده از مشکل اطلاع بدهد.
گزارش ابتدایی ادارۀ هوانوردی ملکی ایران نیز از شاهدان عینی نقل کرده است که طیارۀ یادشده پیش از برخورد به زمین، در هوا آتش گرفته بود.
جستین ترودو، صدر اعظم کانادا وعدۀ تحقیقات فراگیر را در پیوند با این سانحه داده است. قرار است یک هیات کانادایی برای بررسی این حادثه به ایران برود.
کانادا از سال ۲۰۱۲ روابط دپلماتیک خود را با ایران قطع کرده است و امور دپلماتیک این کشور با ایران، از طریق ایتالیا به عنوان حافظ منافع کانادا در تهران، انجام می شود.
مایک پمپیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده ضمن ابراز تسلیت به خاطر این رویداد، از آمادگی واشنگتن برای فراهم آوری "هرگونه مساعدت ممکن" به اوکراین خبرداده است. آقای پمپیو گفته است که ایالات متحده آماده است تا در یافتن دلیل این سانحه در هر گونه تحقیقات "همکاری کامل" داشته باشد.
مقامهای ایرانی گفته اند که این سانحه به دلیل نقیصۀ فنی صورت گرفته است. اما کارشناسان امریکایی در امور هوانوردی استدلال میکنند که چگونه ایران بدون بررسی و ارزیابی معلومات ثبت شده یا آزمایش ماشینهای طیاره، میدانند که دلیل سانحه، نقص فنی بوده است.
طیارۀ خط هوایی اوکراین که در ایران سقوط کرد در سال ۲۰۱۶ تولید شده بود و به گفتۀ مقامهای هوانوردی اوکراین یکی از بهترین طیارههای آن کشور بود و بهترین عملۀ پرواز در آن کار میکرد.
حکومت اوکراین به خاطر این رویداد روز پنجشنبه نهم جنوری را روز عزا در آن کشور اعلام کرده است.