قانونگذاران ایرانی برای احیای توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهان، با ارسال نامهای به ابراهیم رییسی، رییس جمهور آن کشور شش شرط را پیشنهاد کرده اند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ۲۵۰ نفر از ۲۹۰ عضو مجلس شورای اسلامی ایران در پایان این نامه امضا کرده اند، اما تا کنون اعضای مجلس ایران در مورد این شرایط پیشنهادی رایگیری نکرده است.
در این نامه آمده است که ایالات متحده و کشورهای اروپایی دخیل در این مسله باید تضمین بدهند که از توافق بیرون نخواهند شد و نیز میکانیزمهایی را به کار نبندند که بر اساس آن در صورت سرپیچی ایران از مواد توافقنامه، تحریمها فوراً بر این کشور وضع شود.
قانونگذاران ایرانی نگاشته اند: " باید از تجربیات سابق درس عبرت بگیریم و با خط قرمز قرار دادن منافع ملت ایران، بدون اخذ تضامین لازم متعهد به هیچ توافقی با بدعهدان نگردیم."
دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ به گونۀ یک جانبه خروج امریکا را از توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران اعلام کرد و سپس تحریمهای فلج کنندۀ اقتصادی را بر آن کشور از سر گرفت.
قانونگذاران ایرانی در حالی برای احیای توافق هستهای شرط گذاشته اند که مذاکرات برای احیای این توافق که از چند ماه به اینسو در ویانا، پایتخت اتریش ادامه دارد به مراحل نهایی رسیده است و به گفتۀ دپلوماتان ارشد اروپایی "به بسیار زودی" منجر به توافق خواهد شد.
طرح چنین شرایط از سوی قانونگذاران ایرانی آنهم در زمان حساسی که مذاکرات میان ایران و قدرتهای جهان به آخرین مرحله رسیده است، خطر محدود کردن صلاحیت مذاکره کنندگان ایرانی و نرسیدن به توافق نهایی را ممکن در پی داشته باشد.
در نامۀ اعضای مجلس شورای اسلامی ایران آمده است که برگشت ایران به توافق هستهای تنها در صورتی باشد که تمام تحریمهای وضع شده بر این کشور برداشته شود، به شمول تحریمهاییکه به خاطر فعالیتهای تروریستی، تکنالوژی انکشاف میزایلهای بالستیکی و نقض حقوق بشر بر ایران وضع شده بود.
افزون بر این، قانونگذاران ایرانی گفته اند که پیش از برگشت حکومت ایران و پابندی آن به مکلفیتهای مندرج در توافق هستهای، ایران باید قادر شود تا از صادرات خود عاید به دست آرد. تحریمهای اقتصادی غرب صادرات ایران را نیز به شدت ضربه زده است.
پس از ده ماه مذاکرات در ویانا، یکی از مسایل عمدۀ اختلافی، تقاضای ایران است که میخواهد ایالات متحده تضمین بدهد که در آینده از توافق پا برون نکشیده و تحریمهای بیشتر را بر ایران وضع نکند.
امیر حسین عبداللهیان، وزیر خارجۀ ایران روز شنبه گفت که صدور بیانیۀ مشترک مجلس سنا و مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده برای حمایت از توافق هستهای ایران، به عنوان منبع قانونی "تضمین سیاسی" امریکا بسنده است.