همزمان با سفر جو بایدن، رییسجمهور ایالات متحده به شرق میانه برای جلب حمایت متحدان عرب برای مقابله با تهدیدات ایران، این کشور روز جمعه ۱۵ جولای (۲۴ سرطان) از نخستین قطعهٔ درون نیروهای بحری در اقیانوس هند رونمایی کرد.
خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) گزارش داده است که در این رونمایی انواع درونهای پیشرفته و جدید تولید اردو و وزارت دفاع از جمله درونهای نوع پلیکان، هما، آرش، چمروش، ژوبین، ابابیل ۴ و باور ۵ بالای آبهای اقیانوس هند به پرواز در آمده و توانمندی خود را به نمایش گذاشتند.
اما این خبرگزاری تعداد درونها، کشتیهای جنگی و زیردریاییها را فاش نکرده و تنها نگاشته است که هر کشتی ۵۰ درون حمل میکند.
این در حالی است که جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده روز دوشنبه ۱۱ جولای گفت که روسیه از ایران خواستار صدها واسطهٔ هوایی بی سرنشین(درون) به شمول درونهای جنگی شده تا از آن در جنگ اوکراین استفاده کند.
آقای سولیوان افزود که واضح نیست که آیا ایران از قبل این طیارهها را در اختیار روسیه قرار داده است یا نه، اما افزود که امریکا معلوماتی را در دسترس دارد که آمادگی ایران برای آموزش دهی نظامیان روسی در مورد چگونگی استفاده از این وسایط را نشان میدهد.
او علاوه کرد: "معلومات ما نشان می دهد که حکومت ایران در یک جدول زمانی تسریع شده، در حال آمادگی برای فراهم کردن صدها طیارهٔ بی سرنشین، به شمول درون های مسلح است."
اما به گفتهٔ ایرنا، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران روز جمعه ۱۵ جولای در تماس تلیفونی با دیمیترو کولیبا، همتای اوکراینی خود اظهارات سالیوان را تکذیب کرد.
او طرح این گونه ادعاها را هم زمان با سفر بایدن به سرزمینهای فلسطین اشغالی، "در راستای اهداف و اغراض سیاسی خاص خواند".
ایران در گذشته نیز طیارههای بدون سرنشین (درونها) را در اختیار متحدان خود در شرقمیانه قرار داده است.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده در جریان سفرش به شرق میانه گفت که تا ابد منتظر برگشت ایران به توافقنامهٔ هستهای سال ۲۰۱۵ نخواهد ماند.
او افزود که در صورت نیاز، برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، توسل جستن به زور آخرین گزینه خواهد بود.
مذاکرات غیر مستقیم میان ایالات متحده و ایران برای احیای توافقنامهٔ هستهای سال ۲۰۱۵ پس از آن با بنبست مواجه شد که ایران خواستار حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی امریکا شد.
رییس جمهور بایدن در مصاحبهٔ با شبکهٔ تلویزیونی ۱۲ اسراییل گفت که حتی اگر به قیمت از هم پاشیدن این توافق نیز تمام شود، سپاه پاسداران را از فهرست سیاه بیرون نخواهد کرد.
ایران تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را تکذیب میکند و میگوید که برنامه هستهای آن صرف برای اهداف صلحآمیز است.
دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید اقتصادی را بر ایران وضع کرد. اما ادارهٔ جوبایدن برای احیای این توافقنامه تلاش دارد.