ایران میگوید که مذاکرات هستهای که قرار است امروز دوشنبه ۲۷ دسمبر (ششم جدی) در ویانا از سر گرفته شود، باید بر رفع تحریمها علیه ایران تمرکز داشته باشد و "تضمین" کند که ایالات متحده به این توافقنامه باز خواهد گشت.
حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، پیش از آغاز دور هشتم مذاکرات، گفت که آجندای کار روز دوشنبه باید "مسئله تضمین و تایید" برگشت امریکا به این توافق و لغو تحریمهای امریکا باشد.
آقای عبداللهیان گفت: "مهمترین چیز برای ما این است که به نقطهای برسیم که بتوانیم تایید کنیم که نفت ایران به راحتی و بدون محدودیت فروخته میشود و پول این نفت به صورت ارز خارجی به حسابهای بانکی ایران واریز میشود و میتوانیم از تمام درآمدها بهره ببریم. "
مذاکرات به منظور احیای توافق هستهای ایران پس از پنج ماه وقفه به تاریخ ۲۹ نومبر در ویانا، پایتخت اتریش، از سرگرفته شد، اما تا حال نتیجهٔ ملموسی را در پی نداشته است.
ایران میگوید که در مذاکرات پیشرفت کرده اند، اما دپلوماتهای اروپایی هشدار داده اند که "به سرعت در حال رسیدن به پایان راه استند".
راب مالی، نمایندهٔ ایالات متحده در امور ایران گفته است که فقط چند هفته برای احیای توافق هستهای ایران باقی مانده است.
آقای مالی در مصاحبهای با تلویزیون CNN هشدار داد که اگر دپلوماسی برای احیای توافق هستهای ایران با قدرتهای جهان ناکام بماند، "دورهٔ تشدید بحران" به وجود خواهد آمد.
در افتتاحیه دور هشتم مذاکرات، هیاتهایی از ایران بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه، حضور خواهند داشت.
ایران ادعا میکند که توانایی هستهای خود را در بخش غیرنظامی توسعه میدهد، اما کشورهای غربی گفته اند که ذخایر غنی شدهٔ یورانیم در ایران بیشتر از آنچه است که برای مقاصد صلحآمیز از آن کار گرفته میشود و تهران ممکن از آن در تولید سلاح هستهای استفاده کند.
بر اساس توافق هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنیسازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هستهای کار گرفته میشود، محدود کند.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بینالمللی بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید اقتصادی را بر ایران وضع کرد.
ایران در یک اقدام تلافی جویانه، غنیسازی یورانیم خود را از سرگرفت؛ مواد کیمیایی که از آن در تولید سلاح هستهای کار گرفته میشود.
پس از روی کار آمدن حکومت به رهبری جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، مقامهای دو کشور تمایل به احیای این توافق را نشان دادند، اما با وجود هفت دور مذاکرات، هنوز هم واشنگتن و تهران به توافق نهایی دست نیافته اند.