لینک های دسترسی

Breaking News

وزارت خارجه ایران: تهران برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای با امریکا آماده است


سرپرست وزارت خارجه ایران در مصاحبه‌ای با مجله نیوزویک که روز سه شنبه ۱۶ جولای (۲۶ سرطان) منتشر شد، گفته است که تهران به منظور احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ آمادۀ مذاکره با واشنگتن است.

این اظهارات علی باقری کنی در حالی بیان شد که قرار است او در شورای امنیت ملل متحد سخنرانی کند.

دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از توافق هسته‌‌ای ایران بیرون شد. توافق هسته‌ای موسوم به برجام در سال ۲۰۱۵ میلادی میان ایران و گروه پنج بر علاوه یک که شامل ایالات متحده، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان می شود، امضا شد.

بر اساس این توافق، کشور‌های غربی به ویژه ایالات متحده برخی تعزیرات بر ایران را لغو کردند و در عوض، تهران فعالیت برنامه هسته‌ای خود به ویژه غنی سازی یورانیم را محدود کرد.

پس از روی کار آمدن حکومت به رهبری رییس جمهور جو بایدن در ایالات متحده، مذاکرات غیر مستقیم میان تهران و واشنگتن آغاز شد، اما احیای این توافق از تابستان ۲۰۲۲ به اینسو با بن بست مواجه بوده است.

پس از بیرون شدن امریکا از توافق هسته‌ای، قدرت‌های غربی، جمهوری اسلامی را به گسترش برنامه هسته‌ای آن کشور و غنی‌سازی یورانیم تا سطح بی‌سابقه- ۶۰ درصدی- متهم کرده‌اند.

تولید سلاح هسته‌ای نیاز به یورانیم غنی شدهٔ ۹۰ درصدی دارد، در حالیکه تولید انرژی برق هسته‌ای، مستلزم فقط ۳.۶۷ درصد یورانیم غنی شده می‌باشد.

مجله نیوزویک از قول سرپرست وزارت خارجه ایران گزارش داده است که تهران در گفتگو را "باز" نگهداشته است تا به منظور احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، مذاکرات با واشنگتن را از سر بگیرد.

اما در عین حال،‌ این مجله از قول باقری کنی گزارش داده که ایران قصد دارد تا روابط خود را با روسیه، چین و کشور‌های همسایه عمیق‌تر کند. بر اساس گزارش نیوزویک، ایران همچنین خواهان اقدامات بیشتر بر ضد اسراییل در جنگ نوار غزه است.

اداره جو بایدن هفته گذشته گفت که ایالات متحده آمادۀ از سرگیری مذاکرات به منظور احیای توافق هسته‌ای با رییس جمهور جدید ایران نیست.

باقری کنی پس از آن به حیث سرپرست وزارت خارجه ایران مقرر شد که حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجۀ پیشین ایران، یکجا با ابراهیم رییسی، رییس جمهور پیشین آن کشور، در اثر سقوط هلیکوپتر حامل شان، کشته شدند.

مسعود پزشکیان، رییس جمهور منتخب ایران که یک فردی میانه رو پنداشته می‌شود، گفته است که پالیسی خارجی عملگرایانه را ترویج خواهد کرد تا تنش‌ها با قدرت‌های دخیل در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ کاهش یابد.

پیش از این، پزشکیان۶۹ ساله به تاریخ ۱۳ جولای گفت که حکومت زیر امرش در راستای منافع ملی و با در نظر داشت پیش نیازهای صلح "با همه کشور‌ها روابط معادل" ایجاد خواهد کرد،‌ اما خطاب به ایالات متحده گفت که کشورش به فشار‌های امریکا تمکین نخواهد کرد.

پزشکیان در یادداشتی زیر عنوان ''پیام من به جهان جدید'' که در روزنامۀ ایران تایمز نشر شد،‌ همچنین گفت که کشورش در سال ۲۰۱۵ با ''حسن نیت'' وارد برجام، شد، اما تاکید کرد که خروج امریکا از این توافق ''صدها میلیارد دالر خسارت" به اقتصاد ایران وارد کرده است.

رییس جمهور منتخب ایران همچنین ادعا کرد که ''دکترین دفاعی ایران شامل سلاح هسته‌ای نمی شود.'' اما کشور‌های غربی به ویژه ایالات متحده بارها گفته است که تهران در صدد دسترسی به سلاح هسته‌ای است.

جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، تلاش کرده است تا از طریق گفت‌وگوهای ویانا، این توافق را احیا کند، اما احیای این توافق از تابستان ۲۰۲۲ به اینسو با بن بست مواجه بوده است.

بخشی از این گزارش از خبرگزاری‌های رویترز و فرانس پرس گرفته شده است.

گروه

XS
SM
MD
LG