ایران امروز هشتم مارچ (۱۷ حوت) اعلام کرد که یک ماهوارهٔ جدید نظامی را موفقانه در مدار زمین نصب کرد. این در حالی است که مذاکرات روی احیای توافقنامهٔ هستهای سال ۲۰۱۵ میان این کشور و قدرتهای جهان در مرحلهٔ مهم رسیده است.
خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، گزارش داده است که دومین ماهوراهٔ نظامی ایران (نور-۲) توسط راکت قاصد بخش فضایی سپاه پاسداران در فاصلهٔ ۵۰۰ کیلومتری مدار زمین قرار داده شده است.
سردار علی جعفر آبادی، فرومانده بخش فضایی سپاه پاسداران گفته است که این ماهواره ماموریت "سنجشی و اطلاعاتی" دارد، اما میتواند در مقیاس بزرگ و "با دید بسیار وسیع حوادث طبیعی مانند سیلاب و زلزله را هم رصد کند".
ایران نخستین ماهوارهٔ نظامی خود را در سال ۲۰۲۰ در مدار زمین قرار داد؛ اقدامی که با انتقاد شدید واشنگتن مواجه شد.
سپاه پاسداران گفته است که ماهوارهٔ نور-۱ هنوز هم فعال بوده و تا حال بیش از ۱۰ هزار بار به دور زمین دور زده و معلومات مهم به زمین فرستاده است.
آقای جعفر آبادی گفت که سلسلهٔ نصب این گونه ماهوارهها ادامه خواهد داشت.
ایالات متحده به کرات در مورد پرتاب چنین ماهوارهها ابراز نگرانی کرده و گفته است که این اقدام میتواند تکنالوژی میزایلهای بالستیک ایران را تقویت کند.
اما ایران تاکید دارد که در پی به دست آوردن تسلیحات هستهای نیست و این پرتابها مقاصد صلح آمیز و دفاعی دارد.
این درحالی است که بحثها میان قدرتهای جهان برای برگشتاندن واشنگتن به توافقنامهٔ هستهای جریان دارد؛ توافقنامهای که دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا در سال ۲۰۱۸ از آن بیرون شد و تعزیرات اقتصادی را دوباره بر ایران وضع کرد.
یک سال پس از آن، تهران در اقدام تلافیجویانه، فعالیتهای هستهای خویش را بر خلاف موارد توافقنامه افزایش داد و به غنیسازی یورانیم پرداخت.
در حال حاضر، ایران مصروف دور هشتم مذاکرات در ویانا است، اما واشنگتن و تهران به طور غیر مستقیم در این گفتگوها در تعامل اند. با آنهم آلمان، فرانسه، بریتانیا، روسیه و چین به صورت مستقیم و هماهنگ در مذاکرات ویانا تلاش دارند توافقنامهٔ هستهای را دوباره احیا کنند.