ابراهیم رییسی، رییس جمهور ایران خواستار همکاری منطقهای، به ویژه بین ایران و پاکستان، برای تامین "امنیت و آرامش" در افغانستان شد.
آقای رییسی این اظهارات را روز پنجشنبه ۲۶ اگست (چهارم سنبله) هنگام دیدار با شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان ابراز داشت.
رییس جمهور ایران گفت: "کشورهای منطقه به ویژه ایران و پاکستان با همکاری یکدیگر میتوانند زمینه تعامل اقوام و گروههای فعال در افغانستان را برای ایجاد امنیت و آرامش در این کشور فراهم کنند تا آنها بتوانند سرنوشت خودشان را رقم بزنند."
تحلیلگران میگویند که پیشرفتهای طالبان موجب شده تا ایران با اکثریت شیعه موضع محتاطانهای را در قبال این گروه تندرو سنی اتخاذ کند.
در جریان سالهای ۱۹۹۶ و ۲۰۰۱، زمانی که گروه طالبان در افغانستان حاکم بودند، با ایران روابط سرد داشتند و تهران آنان را به رسمیت نشناخته بود.
اما ایران در ماه های اخیر تاکید کرده است که طالبان باید "بخشی از راه حل آینده" در افغانستان باشند.
وزارت خارجه این کشور روز دوشنبه از "همه گروه ها و احزاب سیاسی" در افغانستان خواست تا "از به کارگیری زور خودداری کنند" و برای ایجاد یک دولت فراگیر وارد مذاکره شوند.
پیش از این نیز وزارت خارجهٔ ایران از تشکیل یک حکومت همهشمول و انتقال صلح آمیز قدرت در افغانستان اعلام حمایت کرده است.
پس از مسلط شدن طالبان در افغانستان، شاه محمود قریشی به چند کشور منطقه سفر کرده و با مقامهای آن کشورها در مورد افغانستان صحبت کرده است.
وزیر خارجۀ پاکستان روز چهارشنبه با امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان دیدار کرد؛ دیداری که در آن رییس جمهور رحمان تاکید کرد که اگر حکومت افغانستان همهشمول نباشد و از تمام اقشار و گروههای آن کشور نمایندگی نکند، دوشنبه آن را به رسمیت نخواهد شناخت.