حسن روحانی، رییس جمهور ایران هشدار داده است که ادامۀ جنگ میان ارمنستان و آذربایجان در قرهباغ ممکن به یک منازعۀ منطقهای مبدل شود.
آقای روحانی روز چهارشنبه هفتم اکتوبر (۱۶ میزان) گفت: "خیلی باید حواسمان جمع باشد که این جنگ به یک جنگ منطقهای تبدیل نشود و گسترش پیدا نکند، این افرادی که در طرفین مناقشه به آتش جنگ میدمند و بنزین کنار آن می ریزند باید توجه داشته باشند که این جنگ به نفع کسی نخواهد بود."
شماری از رهبران جهان گفته اند که آذربایجان با حمایت ترکیه، برخی شبهنظامیان را از سوریه به مرزهای مورد مناقشۀ خود مستقر کرده است.
برای بار نخست امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه و سپس بشارالاسد، رییس جمهور سوریه آشکارا گفتند که ترکیه جهادیها و شبه نظامیان سوری را بسیج کرده و برای حمایت از آذربایجان به مرزهای قرهباغ فرستاده است. ارمنستان نیز از انتقال کم و بیش ۴۰۰۰ جنگجو از سوریه به آذربایجان خبرداده است، اما ترکیه این اتهامات را به شدت رد کرده است.
آقای روحانی با اشاره به این گزارشها گفت: "برای ما قابل قبول نیست و اجازه نمیدهیم تروریستها کنار مرزهای ما قرار بگیرند...برای ما قابل قبول نیست که امروز برخی به بهانههایی بخواهند عدهای تروریست را از سوریه و جاهای دیگر به منطقه و به نقاط نزدیک مرزهای ما منتقل کنند."
ایالات متحدۀ امریکا، رژیم ایران را بزرگترین حامی تروریزم در جهان میخواند و همواره از حضور جنگجویان نیابتی ایران در جنگهای منطقه انتقاد کرده است. سپاه پاسداران ایران همچنین از میان مهاجران افغان مقیم ایران سربازگیری کرده و آنان را زیر چتر "لوای فاطمیون" برای حمایت از حکومت بشارالاسد به جنگ سوریه فرستاده است.
اما رییس جمهور روحانی در سخنان روز چهارشنبه خود گفت که ایران در برابر تروریزم مبارزه کرده و کشورهای منطقه را در زمینۀ مبارزه با تروریزم یاری رسانده است.
ایران با آذربایجان و ارمنستان مرز مشترک دارد و به گفتۀ رییس جمهور روحانی در درگیریهای اخیر میان دو کشور چندین گلولۀ راکت و توپ در خاک ایران اصابت کرده است. آقای روحانی این موضوع را "غیرقابل قبول" خواند و از دو کشور همسایۀ خود خواست که به آن توجه جدی کنند.
در تازه ترین واکنش به درگیری در قرهباغ، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه در یک مصاحبۀ تلویزیونی خواستار آتشبس شده و گفته است که مسکو به خاطر این "تراژیدی" به شدت نگران است.
پیش از این، سرگی ناریشکین، رییس ادارۀ استخبارات خارجی روسیه گفته بود که جنگ در قرهباغ سبب شده است که پای "جنگجویان اجیر و دهشت افگنان از شرق میانه" به این ساحه کشانده شود. او هشدار داد که قرهباغ به تختۀ خیز تندروان اسلامگرا مبدل شده میتواند تا از آنجا وارد روسیه و دیگر کشورهای منطقه شوند.
از آغاز دوبارۀ جنگ در قرهباغ ۱۱ روز میگذرد و بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز بیش از ۳۰۰ نفر در موج تازۀ درگیریها در این ساحه کشته شده اند. تا کنون میانجیگری روسیه، فرانسه و ایالات متحده برای توقف جنگ در قرهباغ نتیجه نداده است.
در همین حال، یونان پس از آن سفیر خود را از آذربایجان فراخواند که آذربایجان آن کشور را متهم کرد که تندروان را در خاک خود تحمل کرده است. مقامها در آتن این اتهامات آذربایجان را "بیبنیاد و توهینآمیز" خوانده اند.