مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، روز دوشنبه ۱۶ سپتمبر (۲۶ سنبله) تعهد کرد تا اطیمنان حاصل شود که پولیس گشت ارشاد آن کشور زنان را "آزار و اذیت'' نکند.
این اظهارات پزشکیان در دومین سالروز مرگ مهسا امینی، زن کرد بیان شد که به دلیل رعایت نکردن حجاب توسط پولیس گشت ارشاد در تهران، پایتخت ایران، دستگیر و پس از سه روز که در حالت کوما به سر میبرد، در بازداشت جان باخت.
مرگ امینی منجر به اعتراضات گسترده زیر نام "زن، زندگی، آزادی" در اکثر شهرهای ایران و خارج از آن کشور شد که با واکنش خشمگینانۀ حکومت روبرو شده و در اثر آن بیش از ۵۰۰ نفر کشته، صدها نفر دیگر زخمی و بیش از ۲۰ هزار معترض بازداشت شدند.
پزشکیان پس از آن که به ریاست جمهوری رسید، در نخستین کنفرانس خبری خود گفت، قرار نبود که پولیس گشت ارشاد با زنان مقابله کند و افزود: "قرار نبود اذیت کنند. پیگیری میکنیم ادامه ندهند.''
پزشکیان پس از آن در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران برنده شد که ابراهیم رییسی، رییس جمهور پیشین آن کشور، به تاریخ ۱۹ ماه می در سانحهٔ سقوط هلیکوپتر کشته شد.
پزشکیان در جریان کارزار انتخاباتی خود تعهد کرد بود که با گزمههای پولیس گشت ارشاد و وضع محدودیت انترنت ''کاملاً ''مخالفت خواهد کرد.
ایران از سالها به اینسو دسترسی به انترنت را زیر کنترول داشته و به طور گسترده رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک و ایکس را محدود کرده است.
حکومت ایران در سال ۲۰۱۹ پس از آن دسترسی به انترنت را بیشتر محدود کرد که افزایش قیمت نفت در آن کشور سبب اعتراضات گسترده شد. تهران بار دیگر زمانی دسترسی به انترنت را محدود کرد که مرگ مهسا امینی اعتراضات گسترده مردمی را در آن کشور برانگیخت.
پزشکیان روز دوشنبه گفت که حکومت زیر امرش تلاش میکند تا محدودیتهای وضع شدهٔ انترنت به ویژه رسانههای اجتماعی را رفع کند.
روابط با کشورهای غربی
پزشکیان در مورد سایر مسایل از جمله روابط پرتنش ایران با ایالات متحده بر سر مسالهٔ توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران با قدرتهای جهان نیز صحبت کرد.
رییس جمهور ایران گفت: ''اگر [امریکا] به حقوق ما احترام بگذارد، نمیخواهیم با امریکا جنگ کنیم.''
پزشکیان همچنین گفت : ''امریکاییها باید نشان دهند که با ما دشمنی ندارند؛ ما دور کشور آنها پایگاه نزدیم و آنها را تحریم نکردیم. بلکه ما با امریکا برادریم.'' ظاهراً اشاره رییس جمهور ایران به حضور نیروهای ایالات متحده در خلیج فارس و عراق است.
ایران و ایالات متحده از سال ۱۹۸۰ میلادی به اینسو با هم روابط دپلوماتیک نداشتهاند- یعنی یکسال پس از سقوط حکومت شاهی محمد رضا شاه، آخرین پادشاه ایران که از حمایت غرب برخوردار بود.
بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی میان ایران و پنج عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان، تعزیرات اقتصادی که بر ایران وضع شده بود، تا حدی لغو شد و در عوض، تهران فعالیتهای هستهای خود را محدود کرد.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بیرون شد و تعزیرات شدید اقتصادی را بار دیگر بر ایران وضع کرد، اقدامی که موجب شد تهران نیز از تعهدات این توافق خود را عقب بکشد و غنی سازی یورانیم را به مقیاس بلندتری که در توافقنامه محدود شده بود، از سر بگیرد.
پزشکیان گفت که ایران در صدد دسترسی به سلاح هستهای نیست و تهران چهارچوب توافق هستهای ۲۰۱۵ را رعایت کرده است.
رییس جمهور ایران ایالات متحده را به تخطی از توافق هستهای متهم کرد و گفت که عملکرد واشنگتن، تهران را مجبور به واکنش کرد. پزشکیان افزود: ''ما را به انجام کاری که نمی خواهیم واداشتند. اگر ادامه ندهند ما هم ادامه نمیدهیم. به تعهدی که نوشته شده پابند باشند، ما هم به تعهداتمان عمل میکنیم.''
پزشکیان همچنین در مورد تعزیرات اتحادیهٔ اروپا بر ترانسپورت هوایی آن کشور صحبت کرد. کشورهای اروپایی گفته اند که این تعزیرات به دلیل وضع شده است که تهران برای روسیه میزایلهایی بالستیک را فراهم کرده و مسکو از آن در جنگ بر ضد اوکراین استفاده میکند.
ایران به کرات ارسال تسلیحات به روسیه در جنگ اوکراین را رد کرده است" تهران گفته است که در مقابل تعزیرات جدید پاسخ خواهد داد.
ایالات متحده، آلمان، بریتانیا و فرانسه سه شنبه گذشته تعزیرات جدید را بر ایران وضع کردند. این تعزیرات ایران ایر، شرکت هوایی ایران، را نیز هدف قرار داده است.
پس از این اقدام، اورسولا فون دیرلاین، رییس کمیسیون اروپا، گفت که وضع تعزیرات بر سکتور هوانوردی ایران را بررسی میکنند.
پزشکیان گفت دستکم از زمانی که به کرسی ریاست جمهوری رسیده است، ایران برای روسیه سلاح ارسال نکرده است، اما افزود: ''ممکن است که ایران و روسیه در گذشته همکاریهای نظامی داشته اند، زیرا در آن زمان، ممنوعیتی وجود نداشت. آنچه به یقین گفته میتوانم این است که از زمان رسیدن مان، ما به آنها چیزی ندادهایم.''
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.
گروه