زنان و کودکان افغان مربوط به جنگجویان داعش یا گروه دولت اسلامی، در میان بیش از ۱۴۰۰ عضو خانواده های خارجی ایست که از سوی حکومت عراق در یک کمپ در حومۀ شهر موصل نگهداری میشوند و در بی سرنوشتی کامل به سر میبرند.
هرچند مقامات عراقی میگویند زنان خارجی داعش را تا کنون متهم به جرمی نکرده اند، اما نهاد های مدافع حقوق بشر از آیندۀ این زنان و کودکان نگران اند.
زنان و کودکان همه خارجی اند و بیشتر آنان از کشور های آسیای مرکزی، روسیه و ترکیه به عراق رفته اند. در میان آنان اتباع افغانستان، ایران و چین نیز دیده میشوند.
آنان در نتیجۀ سقوط آخرین سنگر داعش در شهر تل عفر در شمال عراق در اواخر ماه اگست، خود را به نیروهای پیشمرگه، تسلیم کرده بودند. نیروهای پیشمرگه، آنان را به حکومت عراق تسلیم داد.
به گفتۀ مقامات عراقی، زنان و کودکان یاد شده ممکن در صورت توافق حکومت ها، به کشور های خودشان بازگردانده شوند. گفته میشود که خانواده های مقیم کمپ، "در یک نا امیدی شدید به سر میبرند."
زنانی که در کمپ نزدیک موصل نگهداری میشوند، از سرنوشت همسران خود چیزی نمیدانند. به گفتۀ آنها، شوهرانشان نیز خود را به نیروهای پیشمرگه تسلیم کرده اند.
میلانی مرکهام، سخنگوی شورای مهاجرین ناروی، میگوید که آیندۀ این خانواده های غیرعراقی، روشن نیست و آنها حق خروج از کمپ را نیز ندارند. خانم مرکهام می افزاید که "ما از حکومت عراق میخواهیم تا با در نظرداشت حقوق اولیۀ بشری آنها، هرچه عاجل در مورد سرنوشت شان تصمیم بگیرد."
نیروهای پیشمرگه میگویند، با نزدیک شدن به خط مقدم جبهه، شماری از جنگجویان داعش را کشته و بعضی از آن ها را به حکومت عراق تسلیم داده اند.
مقامات عراقی به فلمبرداری از داخل کمپ اجازه نمیدهند، اما شماری از زنان به اسوشیتد پرس گفته اند که آنان به تعقیب شوهرانشان به خاطر زندگی در یک اجتماع به باور خودشان واقعأ اسلامی، به عراق سفر کرده اند.
زنان با کودکان شان، اکنون دنبال پیدا کردن همسران خود اند که در سنگر داعش بر علیه نیروهای عراقی میجنگیدند. آنها خواستا برگشت به کشور های خود استند.
حکومت عراق، چندی پیش اعلام کرد که خواستار محاکمۀ شهروندان خارجی یی استند که با داعش در عراق پیوند داشته اند.