همزمان با پیشرویهای گروههای شورشی مخالف دولت بشار الاسد در سوریه، احزاب حاکم و گروه های مسلح شیعه عراقی در حال ارزیابی پیامدهای مداخله مستقیم نظامی در این کشور هستند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، هزاران نیروی اردوی عراق، شبهنظامیان و جنگجویان گروه حشد الشعبی در مرز عراق و سوریه تجمع کردهاند.
رویترز به نقل از یک سیاستمدار شیعه عراقی، مشاور دولت عراق، و یک دپلومات عرب گزارش داده که هنوز دستوری برای ورود این نیروها به سوریه جهت حمایت از بشار الاسد صادر نشده است.
به گفته این منابع، اگر مخالفان اسد شهر حمص را تصرف کنند یا دولت وی سقوط کند و یا شیعیان مورد آزار و اذیت قرار بگیرند، احتمال دارد برخی از نیروهای نظامی و شبهنظامیان عراقی برای حمایت از شیعیان وارد سوریه شوند.
بغداد تاریخچهٔ تاریک با جنگجویان سنی مستقر در سوریه دارد که هزاران تن آنها بعد از حمله ایالات متحده در ۲۰۰۳ به عراق عبور کردند و سالها کشتار فرقهای را تحت عنوان دولت اسلامی (داعش) دامن زدند.
شورشیان سوری که در حال حاضر در سوریه پیشروی میکنند و توسط گروه حیات تحریر الشام رهبری میشوند، ارتباط با القاعده و داعش را رد کرده و میگویند که آنها علاقهای به عراق ندارند، اما جناحهای حاکم در عراق به این ادعاها اعتماد کمی دارند.
هیات تحریر الشام، یک گروه اسلامگرا، با حمایت ترکیه و گروههای متحد خود به تاریخ ۲۷ نومبر حملهٔ برقآسا و غافلگیرانه را در شمال غرب سوریه در نزدیکی مرز ترکیه انجام داد و بخشهایی از قلمروآن کشور، از جمله شهر حلب و حما، را از کنترول حکومت دمشق بیرون کرد.
باسم العوادی، سخنگوی دولت عراق گفت که عراق در تلاش مداخله نظامی در سوریه نیست، اما بدون ارایه جزییات افزود که عراق تجزیهٔ سوریه را به عنوان "خط سرخ" میپندارد.
پیش از این گزارشهای از عبور صدها جنگجوی عراقی برای کمک به نیروهای دولتی سوریه منتشر شده بود. منابع عراقی و سوری روز دوشنبه دوم دسمبر (۱۲ قوس) گفته بودند که صدها شبه نظامی عراقی تحت حمایت ایران شبهنگام وارد سوریه شدند تا در مقابل شورشیان از نیروهای سوری حمایت کنند.
دو منبع امنیتی عراقی گفتند که حداقل ۳۰۰ جنگجو که بیشتر شان اعضای گروههای حرکت حزبالله النجبا و سازمان بدر اند، ناوقت دیروز وارد سوریه شدند.
یک منبع ارشد اردوی سوریه گفت که این جنگجویان برای فرار از حملات هوایی، در گروههای کوچک از مرز عبور کردند.
دولت عراق به رهبری محمد شیعه السودانی، صدراعظم معتدل این کشور، تلاش کرده است تا از کشانده شدن به منازعه منطقهای که با جنگ غزه آغاز شده است، جلوگیری کند و در عوض تلاش میکند پس از دهه ها جنگ بر بازسازی تمرکز کند.
در همین حال، فالح الفیاض، رهبر گروه حشد الشعبی عراق، گفت که موضع عراق از ابتدای بحران سوریه این بوده که از هیچ طرفی حمایت نکند، اما او افزود: "خوابیدن در خانه خود، در حالی که خانه همسایه در آتش میسوزد، عاقلانه نیست. "
فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، نیز روزجمعه در جریان دیدار با همتایان ایرانی و سوریهای خود در بغداد، حمله عناصر "تروریستی "در سوریه را محکوم کرد و عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران تعهد کرد که هرگونه کمک لازم را برای دولت اسد فراهم خواهد کرد.
عراق که توسط ایتلافی متشکل از احزاب سیاسی و گروه های مسلح عمدتاً شیعه و نزدیک به ایران رهبری میشود، بازیگر عمده در محور مقاومت ایران است که شامل حماس در غزه و حزب الله لبنان میشود.
حملات اخیر اسراییل حماس و حزبالله را به شدت آسیب رسانده است، بنابراین برخی از تحلیلگران معتقدند که دهها هزار جنگجو در تشکیلات قوای مسلح عراق اکنون نیروی مناسب در شبکه متحدین ایران هستند که در بهترین موقعیت برای مداخله در سوریه قرار دارند.
گروه