مقامات امنیتی عراق میگویند که ۵۰ جنگجوی عراقی گروه دولت اسلامی (داعش) که در زندانهای تحت اداره نیروهای کرد در شمال شرق سوریه زندانی بودند به عراق بازگردانده شده و تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
فرماندهی عملیات مشترک عراق روز چهارشنبه اول جون (۱۱ جوزا) در بیانیهای گفت که نیروهای دموکراتیک سوریه آنها را در پوستهٔ سرحدی "رابعه" به نیروهای عراقی تحویل دادند.
در این بیانیه آمده است که زندانیان توسط ادارهٔ استخبارات وزارت داخلهٔ عراق مورد بازجویی قرار خواهند گرفت و این وزراتخانه "تمام اقدامات لازم قضایی" را انجام خواهد داد.
عراق هزاران نفر از اتباع خود را به اتهام عضویت در گروه داعش تحت پیگرد قانونی قرار داده است؛ اتهامی که طبق قوانین ضد تروریزم این کشور حکم اعدام را در پی دارد.
نیروهای دموکراتیک سوریه در مورد خطرات امنیتی ناشی از نگهداری هزاران زندانی داعش پس از آن هشدار دادند که تندروان داعش به تاریخ ۲۰ جنوری به زندان غویران که حدود ۳۵۰۰ نفر از رهبران اعضای مظنون گروه داعش در آن جا نگهداری میشوند، حمله کردند که در نتیجه صدها نفر کشته شدند.
حمله به زندان "غویران" در شمال شهر حسکه یکی از مهم ترین حملات داعش از زمان اعلام شکست "خلافت" خود خواندهٔ این گروه در سوریه در حدود سه سال پیش است.
یک مقام ارشد نظامی عراق به خبرگزاری فرانس پرس گفت که حدود ۳۵۰۰ زندانی عراقی در زندانهای کرد سوریه و همچنین ۳۰ هزار عراقی دیگر از جمله ۲۰ هزار کودک در کمپ الهول سوریه به سر میبرند.
پس از سرنگونی خلافت خود خواندۀ گروه داعش، جنگجویان کرد تحت حمایت ایالات متحده بخش زیاد شمال و شرق سوریه را از چنگ جنگجویان دولت اسلامی یا داعش تصرف کردند و هزاران جنگجوی آن گروه یکجا با زنان و فرزندان شان دستگیر شدند و در کمپ الهول مستقر شدند.
بر اساس آمار ملل متحد، ۶۵ هزار نفر به شمول ۲۸ هزار سوری، ۳۰ هزار عراقی و حدود ۱۰ هزار شهروند کشورهای دیگر در کمپ الهول مستقر اند.
در حالیکه شمار زیاد کشورها، از ترس حملات احتمالی، شهروندان شان را که در صفوف داعش جنگیده و دستگیر شده اند، برگشت نداده اند، مقامهای عراقی حدود ۴۵۰ خانوادهٔ عراقی را از این کمپ به عراق منتقل کرده است.
عراق در اواخر سال ۲۰۱۷ پس از سه سال نبرد شدید با حمایت نیروهای شبه نظامی و ایتلاف هوایی به رهبری ایالات متحده، پیروزی بر داعش را اعلام کرد. اما هستههای کوچک داعش هنوز هم حملاتی را در مناطق صحرایی شمال و غرب عراق در نزدیکی مرز سوریه انجام میدهند.
در گزارش ملل متحد که در ماه جنوری به نشر رسید آمده است که گروه داعش "توانایی انجام حملات با سرعت ثابت در عراق، از جمله عملیاتهای چریکی، کمین و بمهای کنار جاده را حفظ کرده است."
در گزارش ملل متحد گفته شده که این گروه جهادی هنوزهم "بین ۶۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ جنگجو در هر دو کشور (عراق و سوریه) دارد".